Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

H Volvo αποτελεί πρότυπο για τους φιλόζωους

H προστασία που προσφέρει η Volvo, δεν περιορίζεται μόνον στους επιβάτες και στους πεζούς, αλλά επεκτείνεται και στα μεγαλόσωμα τετράποδα, ανάλογα μάλιστα με την περιοχή όπου κινείται κάθε μοντέλο της.

H Volvo θεωρείται η μάρκα με τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Δεν πρόκειται για κάποια αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά για ένα αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαχρονική αξιολόγηση όλων των crash tests του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού οδικής ασφάλειας, EuroNCAP. Η ίδια η Volvo έχει θέσει εξάλλου ως στόχο να μην καταγράφονται μέσα στο αυτοκίνητά της – από το 2020 και μετά – θανατηφόρα περιστατικά ή βαρείς τραυματισμοί επιβατών από τροχαία δυστυχήματα στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2020.

Ωστόσο, η σουηδική εταιρεία δεν περιορίζεται μόνον στην προστασία των επιβατών της και των πεζών, αλλά νοιάζεται και για την ασφάλεια των μεγαλόσωμων ζώων σε όλον τον πλανήτη. Ετσι έχει αναπτύξει στα νέα μοντέλα της XC90, S90 και V90 Cross Country ειδικά συστήματα αναγνώρισης ταράνδων, ελαφιών, αρκούδων ακόμη και…καγκουρό, που λειτουργούν προληπτικά και φρενάρουν αυτόματα το όχημα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο καινοτόμος εξοπλισμός ανήκει στο πακέτο ασφαλείας City Safety για τους πεζούς και περιλαμβάνει ραντάρ σάρωσης του περιβάλλοντος χώρου και μία επαναστατική κάμερα, η οποία είναι σε θέση να διακρίνει και το είδος του ζώου.

Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει επίσης αισθητήρες και κάμερες λειτουργίας στο σκοτάδι και μόλις αναγνωρίσει κοντά στο όχημα ένα μεγαλόσωμο τετράποδο προειδοποιεί έγκαιρα τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σήματα, όπως επίσης με δονήσεις του τιμονιού. Ταυτόχρονα αρχίζει και ενεργοποιεί προοδευτικά τα φρένα ακινητοποιώντας στο τέλος το όχημα, αν δεν αντιδρά άμεσα ο οδηγός. Το τμήμα ασφαλείας της Volvo παρακολούθησε τη συμπεριφορά των ζώων και εξέλιξε ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή, ώστε να είναι τα νέα μοντέλα της μάρκας σε θέση να ξεχωρίσουν, αν πρόκειται π.χ. για ένα αμερικανικό ελάφι, μία καφέ αρκούδα του Καναδά, ένα αυστραλέζικο καγκουρό ή μία σκανδιναβική άλκη.

Η πρωτοβουλία της Volvo δεν έχει μόνον φιλοζωικό χαρακτήρα, αλλά θωρακίζει και τους επιβάτες των νέων μοντέλων της, καθώς τα δυστυχήματα με ταράνδους, αρκούδες, άλκες και ελάφια κοστίζουν εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική και στις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό δεν είναι διόλου περίεργο, αφού τα οχήματα συγκρούονται με ζώα βάρους μισού τόνου, που είναι σε θέση να αναπτύξουν ταχύτητες έως 70 χλμ./ώρα και έχουν την τάση να εμφανίζονται ξαφνικά μέσα στο σούρουπο ή στο χάραμα μπροστά στον αιφνιδιασμένο οδηγό.

Πάντως, το συγκεκριμένο σύστημα δεν προειδοποιεί ούτε ενεργοποιείται για τα πιο μικρόσωμα τετράποδα, όπως σκύλους και γάτες. Εκεί θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος ο ίδιος ο οδηγός, για να αποφύγει δυσάρεστες επαφές και συγκρούσεις.

By