Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

H Wall Street υποδέχεται την Snapchat

Το «χαλί» για την είσοδο των ισχυρών «παικτών» του τεχνολογικού κλάδου στο χρηματιστήριο στρώνει η απόφαση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Snapchat να καταθέσει την δημόσια εγγραφή του (IPO) στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Η είσοδος της Snapchat στην Wall Street μάλιστα θεωρείται η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από την εποχή που η Twitter απέκτησε μετοχές τον Νοέμβριο του 2016, ενώ αναμένεται να δείξει τον δρόμο και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Με την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η εταιρεία έδωσε και για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οικονομικά της στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τους αναλυτές εντυπωσιακά

-Το ποσό – στόχος της δημόσιας εγγραφής (IPO) ορίζεται στα 3 δισ. δολάρια, κάτι που μπορεί να αλλάξει μόλις η εταιρεία θέσει την τελική τιμή/μετοχή για την είσοδο της στις αγορές.

-Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Snapchat φθάνουν τα 158 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2016.

-To 2015 κάποια έγγραφα που είχαν αρχικά διαρρεύσει αποκάλυψαν ότι τα έσοδα της εταιρείας για το 2016 θα έφταναν τα 350 εκατ. δολάρια και το 2017 το ένα δισ. δολάρια. Σύμφωνα πλέον με τα επίσημα στοιχεία η εταιρεία ξεπέρασε τον στόχο για το 2016 με έσοδα στα 400 εκατ. δολάρια. Περίπου 6 φορές μεγαλύτερα από τα 59 εκατ. δολάρια το 2015.

Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο η Snap σημείωσε έσοδα 165,7 εκατ. δολάρια από μόλις 32,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Όμως παράλληλα τα έξοδα της ήταν πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα να έχει διεύρυνση ζημιών. Συγκεκριμένα στο τέταρτο τρίμηνο σημείωσε καθαρές ζημιές 170 εκατ. δολάρια και συνολικά το 2016 515 εκατ. δολάρια από 373 εκατ. δολάρια το 2015.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες της εταιρείας ήταν για έρευνα και ανάπτυξη (184 εκατ. δολάρια το 2016), ενώ περίπου 124 εκατ. δολάρια ήταν τα έξοδο για μάρκετινγκ και 165 εκατ. δολάρια για λειτουργικά κόστη.

Της δημόσιας εγγραφής θα ηγηθούν τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Deutsche Bank, η Barclays, η Credit Suisse.

Οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στη Wall Street με την ετικέτα «SNAP».

Τώρα που η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να περιμένει περίπου 15 μέρες για να αρχίσει το επενδυτικό της «roadshow» με υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με αναλυτές οι μετοχές της εταιρείας θα είναι στο ταμπλό από τον Μάρτιο και η κεφαλαιοποίηση της Snap μπορεί να φτάσει τα 25 δισ. δολάρια.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έκθεση, μέσω της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος Evan Spiegel, ο οποίος κατέχει το 21,8% της Snap INC μαζί με την ομάδα του θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν την στρατηγική και τις προοπτικές της εταιρείας σε πιθανούς επενδυτές.

Η εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες έχει δημιουργήσει το δικό της κοινωνικό δίκτυο οι χρήστες του οποίου μπορούν να μοιράζονται βίντεο και selfies μεταξύ τους καθώς και να τσατάρουν με τους φίλους τους ή να ενημερώνονται για νέα που συμβαίνουν σε κοινότητες ανά τον κόσμο. Να υπενθυμίσουμε πως μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, η αξία της Snap’s άγγιξε τα 18 δισ. δολάρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By