Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

High Score και στο χρηματιστήριο για τα Angry Birds

Η Rovio Entertainment μπαίνει σήμερα στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι με με την ανώτατη τιμή εκκίνησης, καθώς υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργό εταιρεία του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Angry Birds.

Η τιμή της μετοχής της ορίστηκε στα 11,50 ευρώ, φέρνοντας την αξία της εταιρείας στα 896 εκατ. ευρώ. Μικρότερη από την εκτίμηση των 2 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν κάποιοι επενδυτές το καλοκαίρι, ενώ το 2011, στο απόγειο της επιτυχίας της Rovio, γινόταν λόγος για 9 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες με το πέρασμα από τα πληρωμένα παιχνίδια για κινητά στα λεγόμενα freemium, που είναι δωρεάν για να τα κατεβάσεις και να παίξεις, αλλά θα πρέπει να πληρώσεις για έξτρα περιεχόμενο και διευκολύνσεις. Ωστόσο την έσωσε η αναπάντεχη επιτυχία της ταινίας The Angry Birds Movie, που σημείωσε εισπράξεις 350 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

H Rovio πουλάει μετοχές αξίας 30 εκατ. ευρώ ενώ οι υπάρχοντες μέτοχοι – με επικεφαλής τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο Κατζ Χεντ – θα πουλήσουν περίπου το 58% της εταιρείας, αξίας 458 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή και η δημόσια προσφορά «υπερκαλύφθηκε πολλές φορές». Η διευθύνουσα σύμβουλος Κάτι Λεβοράντα σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για το μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την αρχική δημόσια προσφορά της Rovio, από επενδυτές τόσο στη Φινλανδία όσο και στο εξωτερικό».

Η είσοδος της Rovio στο χρηματιστήριο είναι μία ακόμη προσπάθεια να στραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε εταιρείες που αναπτύσσουν παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα. Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου – όπως η Zynga και η King Digital, δημιουργοί των παιχνιδιών FarmVille και Candy Crush Saga, αντίστοιχα – δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν νέους τίτλους με την ίδια επιτυχία.

Ακόμη και αυτή που θεωρείται η πιο επιτυχημένη εταιρεία παιχνιδιών για κινητά στη Δύση, η φινλανδική Supercell, πασχίζει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των χρηστών που περνάνε πλέον πιο γρήγορα από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Η Rovio, που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει μια Disney του gaming με τα Angry Birds να βρίσκονται παντού, από εξοπλισμό για ψάρεμα μέχρι θεματικά πάρκα, αναγκάστηκε να ρίξει τον πήχη των φιλοδοξιών της.

Η Κάτι Λεβοράντα πρόσθεσε: «Η αγορά των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία και εμείς θα είμαστε σε καλή θέση για να εκμεταλλευθούμε αυτή την ανάπτυξη. Η είσοδος στο χρηματιστήριο είναι ένα βασικό βήμα στην εξέλιξη της Rovio σε μία ακόμη ισχυρότερη εταιρεία ψυχαγωγίας με έμφαση στα παιχνίδια».

Τα έσοδα από την αρχική δημόσια εγγραφή θα χρηματοδοτήσουν μεταξύ άλλων και την δεύτερη ταινία των Angry Birds που θα κυκλοφορήσει το 2019. Αν και τα διάφορα παιχνίδια Angry Birds έχουν «κατεβαστεί» δισεκατομμύρια φορές, οι υπόλοιποι τίτλοι της Rovio δεν είχαν αντίστοιχη επιτυχία. Τα παιχνίδι με τα περισσότερα έσοδα είναι το Angry Birds 2, η συνέχεια του αρχικού τίτλου που είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία το 2010.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By