Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης στο επίκεντρο του Σ.Α. του ΟΗΕ

Κεντρικό θέμα συζήτησης των 15 χωρών μελών θα είναι η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο

mogherini
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ θα ενημερωθούν αρχικά από την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και εν συνεχεία θα συζητήσουν για το ζήτημα.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να λάβουν το «πράσινο φως» του ΟΗΕ για να προχωρήσουν σε ποικίλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας, εναντίον δικτύων διακινητών και λαθρέμπορων τα οποία προσελκύουν μετανάστες και πρόσφυγες που επιδιώκουν να λάβουν άσυλο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Σ.Α. (πέραν της Γαλλίας και της Βρετανίας, που είναι ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το τρέχον διάστημα η Ισπανία και η Λιθουανία), καθώς και η Ιταλία επιδιώκουν να τεθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο απόφασης που θα δίνει μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις νηοψίας πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες σε διεθνή ύδατα.
Η Ιταλία για άλλη μια φορά απευθύνθηκε χθες Τρίτη στην Ε.Ε., καλώντας την να κάνει περισσότερα εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των αφίξεων μεταναστών, μετά από μία ακόμη τραγωδία στη Μεσόγειο, ένα ναυάγιο με περίπου 40 νεκρούς.
Η Ρώμη, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δεν σταματά το τελευταίο διάστημα να ζητεί μεγαλύτερη συμβολή από μέρους των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε..
Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών.