Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η απάντηση Βαρουφάκη για την αμοιβή του Κορεάτη συμβούλου του

Ούτε λόγος φυσικά για το ύψος της αμοιβής του συνεργάτη του

varoufakis

Χωρίς καμιά αναφορά στο ύψος της αμοιβής του Κορεάτη συμβούλου ο Βαρουφάκης «επαναδημοσιοποιεί» απάντηση για τον κ. Γκλεν Κιμ. Η γραπτή απάντηση που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον Ιούνιο ο Γ. Βαρουφάκης σε ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη και πριν προκύψει το μείζον ζήτημα της αμοιβής του αποτελεί θερμή συνηγορία.

Σ” εκείνη την απάντηση ο τότε υπουργός Οικονομικών απαντούσε για τον κ.Κιμ ότι τον συνόδευσε ως «ιδιώτης» – σε κάποια από τις πολλές επισκέψεις του στο εξωτερικό -και εξηγεί αναλυτικά γιατί κατά την γνώμη του η συνεισφορά του εν λόγω προσώπου ήταν σημαντική.

Την απάντηση «επαναδημοσιοποιεί» το γραφείο του πρώην υπουργού χωρίς όμως να προστίθεται η κρίσιμη απάντηση για την ταμπακιέρα δηλ την αμοιβή του Κορεάτη οικονομολόγου. Μεταξύ άλλων σημείωνε πως η συμμετοχή στο εν λόγω ταξίδι «δεν έχρηζε ιδιαίτερης ανακοίνωσης πέραν των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών» στις οποίες μετείχε επισήμως.

Ο κ. Βαρουφάκης υνεργαζόταν με την ελληνική κυβέρνηση από το 2001 -περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και Κώστα Καραμανλή- με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Lehman Brothers.

Ο Βαρουφάκης εκθειάζει ως «σημαντική συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική επίτευξη συμφωνίας-επίλυσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς» αλλά από την άλλη εκτιμάται και ως «εξαιρετική πηγή βαθιάς γνώσης των αστοχιών που έλαβαν χώρα στη Μνημονιακή Πέριοδο».
«Ο κ. Κιμ δεν χειρίστηκε κανένα θέμα εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης στην απάντησή του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, ευχαριστεί μάλιστα τον κ. Κακλαμάνη για το ερώτημα του, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει «την συνεισφορά του κ. Κιμ στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης με επιχειρήματα που θεμελιώνονται με χρηματοοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης, στην πραγματική κατάσταση του δημοσίου χρέους και στο νομικό καθεστώς που διέπει θεσμούς όπως ο ESM – EFSF, οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση».

Και αναδεικνύει ως κορυφαία την άποψη του κ. Κιμ ήταν ότι «έπρεπε να έχει γίνει συνολική και όχι επιλεκτική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να μην χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση, ή κούρεμα, αργότερα».

varouf kim

 

varouf kim2

 

varouf kim3

By