Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΔΕΕΣ προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη

Η ηγεσία Σουαδική Αραβίας δεν επιτρέπουν την εισαγωγή και διανομή αγαθών ζωτικής σημασίας, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην χώρα

yemen

Η Υεμένη θα αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική καταστροφή αν η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν επιτρέψει την εισαγωγή και την διανομή αγαθών ζωτικής σημασίας, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να κάνουν πράγματα, αλλά θα είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη Σεντρίκ Σβάιτσερ.

«Τα περισσότερα πράγματα εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις – η πρόσβαση σε καύσιμα, η εξασφάλιση ότι θα επιτρέπεται η εισαγωγή φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις και τροφίμων, καθώς το 90% των τροφίμων (σ.σ. που καταναλώνονται στη χώρα) εισάγονται στην Υεμένη».

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη πριν από δύο μήνες και κάνουν επιθεωρήσεις στα πλοία που εισέρχονται στα λιμάνια της Υεμένης, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν να σταματήσουν ενδεχόμενες παραδόσεις όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Τα εμπορικά δεξαμενόπλοια όμως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια και το σύστημα διανομής καυσίμων πρέπει να λειτουργεί, δήλωσε ο Σβάιτσερ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων και αντλιοστασίων νερού σε χώρα με 26 εκατ. πληθυσμό.

Μόλις το 5 ως 10% των συνηθισμένων εισαγωγών έχει εισαχθεί στην Υεμένη τους περασμένους δύο μήνες της σύγκρουσης, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί.

«Αν δεν υπάρχουν καύσιμα στη χώρα, πολύ σύντομα δεν θα υπάρξει σταγόνα νερό και αν συμβεί αυτό, χιλιάδες άνθρωποι, αν όχι εκατομμύρια, θα διακινδυνέψουν χωρίς πρόσβαση σε νερό», υπογράμμισε ο επικεφαλής του οργανισμού. «Αν δεν βρεθεί σήμερα λύση, θα υπάρξει μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε.

Ο Σβάιτσερ μίλησε μετά τις συνομιλίες για την κρίση στην Υεμένη που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, πριν ταξιδέψει για συναντήσεις στην Τεχεράνη και την Μόσχα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κινητοποιήσουμε αυτές τις διάφορες χώρες που ασκούν επιρροή ή όσες συμμετέχουν στην συμμαχία, για να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού», τόνισε.

«Ενημερώνουμε για όλες τις κινήσεις μας τη συμμαχία για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουμε στόχος», πρόσθεσε ακόμη ο Σβάιτσερ.

Η ΔΕΕΣ έχει 250 εργαζόμενους στην Υεμένη. Μια ομάδα χειρουργών της ΔΕΕΣ προσφέρει φροντίδες σε τραυματίες πολέμου στο Άντεν και ο οργανισμός προμηθεύει τροφή σε 20 χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλες τις φυλές, φατρίες, ένοπλες ομάδες, ανάμεσα τους και την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ανέφερε ο Σβάιτσερ.

Νωρίτερα σήμερα, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η συμμαχία των εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, και σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο πολύνεκρη στην εκστρατεία των από αέρος βομβαρδισμών που άρχισε πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες προγραμματιζόταν να αρχίσουν αύριο Πέμπτη 28η Μαΐου στη Γενεύη αναβλήθηκαν. Ο ΟΗΕ έκανε γνωστό χθες ότι ξαναρχίζει τις προσπάθειες για να συμφωνηθεί μια νέα ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Η, εξόριστη στη Σαουδική Αραβία, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Υεμένης –η οποία απαιτεί οι Χούτι να αναγνωρίσουν την εξουσία της και να αποχωρήσουν από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας πριν αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις– ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκαν επ” αόριστον.

Η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε από τη δική της πλευρά ότι «όπως σε κάθε σύρραξη, οι αθώοι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα».

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 8.000, συμπεριλαμβανομένων «εκατοντάδων γυναικών και παιδιών», πρόσθεσε η Τσαν σε ανακοίνωσή της και τόνισε ότι «7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη άμεση ιατρική βοήθεια». Πολλά νοσοκομεία στην Υεμένη πλέον «έχουν κλείσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους» καθώς «τους λείπουν προσωπικό και καύσιμα», κατήγγειλε.

By