Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη

Επενδυτές τοποθέτησαν νέα κεφάλαια ύψους 6 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά μετοχικά funds την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας  μεγάλη όρεξη για επενδύσεις στην Γηραιά Ήπειρο καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, τα εταιρικά κέρδη βελτιώνονται και οι μεγαλύτερες χώρες αφήνουν πίσω τους κρίσιμες πολιτικές μάχες.

Το πόσο των νέων κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές σε πέντε εργάσιμες ημέρες έως τις 10 Μαΐου ξεπέρασε τα 6 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από το 2000 όπου η EPFR ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Οι εισροές αυτές στα funds που επενδύουν στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές αποτελούν σημάδι εμπιστοσύνης για μια επενδυτική κατηγορία που «υπέφερε» το 2016. Κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς οι επενδυτές τράβηξαν περίπου 100 δισ. δολάρια από τα ευρωπαϊκά funds καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες έπαιρναν μέτρα για να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό και η ψήφος του Brexit προκάλεσε επιπλέον αβεβαιότητα.

Όμως, η ήττα της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές επέτρεψε στους επενδυτές να ανασάνουν με ανακούφιση καθώς απομακρύνθηκαν οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για το ευρώ. Έτσι φαίνεται ότι μπήκε τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που ενίσχυε την διστακτικότητα των επενδυτών σχετικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Λόγω των μακροοικονομικών παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες… φτάσαμε σε ένα σημείο καμής», σημειώνει ο Βινάι Πάντε, επικεφαλής βραχυπρόθεσμων επενδυτικών ευκαιριών στην UBS Wealth Management.

«Αυτό που μας έκανε να αλλάξουμε την στάση μας ήταν τα δεδομένα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν καλύτερα από τις ΗΠΑ. Τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη αυξήθηκαν ακόμη περισσότερα από τις ΗΠΑ. Αυτό που απέμενε ήταν ο πολιτικός κίνδυνος. Όταν ξεπεράστηκε και αυτός ο νόμος της βαρύτητας έκανε δουλειά», συμπληρώνει.

Οι τοποθετήσεις σε γαλλικές μετοχές ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. δολάρια μετά τις προεδρικές εκλογές, ενώ περί τα 2 δισ. δολάρια τοποθετήθηκαν σε funds που επενδύουν αποκλειστικά σε γερμανικές μετοχές. Ξεχωριστές ροές αποκλειστικά από funds με έδρα τις ΗΠΑ που καταγράφει η Lipper δείχνουν ότι οι εισροές σε ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν στο δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο από το 1992 που η εταιρεία μαζεύει στοιχεία.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελβετία έχουν σημειώσει φέτος άνοδο άνω του 10%. Η οικονομική ανάπτυξη στις αρχές του 2017 συνεχίστηκε, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα επιταχύνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από τις ΗΠΑ.

Η ανεργία στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει από τα υψηλά σημεία που βρέθηκε μετά την κρίση, καθώς στην Ευρωζώνη πέρσι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός ανεβαίνει.

Η μεταστροφή των επενδυτών στην Ευρώπη έρχεται εις βάρος των funds που επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές, τα οποία σημείωσαν την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500 άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά. Την προηγούμενη εβδομάδα οι επενδυτές σήκωσαν 2,4 δισ. δολάρια από τα χαρτοφυλάκια αμερικανικών μετοχών ανεβάζοντας τις εκροές από την αρχή του χρόνου έως τα μέσα Μαρτίου στα 20 δισ. δολάρια.

«Όταν οι επενδυτές βλέπουν τους μήνες να περνούν χωρίς να γίνεται κάτι στην αμερικανική αγορά και παράλληλα η ευρωπαϊκές αγορές ανεβαίνουν… είναι λογικό να κινούνται ανατολικότερα των ΗΠΑ», σημειώνει ο Μπράιαν Νικ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην ΤΙΑΑ Investments.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By