Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει προσφορές για την πώληση της Finansbank

Τα έσοδα από τυχόν πώληση της τουρκικής τράπεζας εκτιμώνται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ

ethniki trapeza tis ellados

Προσφορές για την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, επανεξετάζει η Εθνική Τράπεζα, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν τα έσοδα από τυχόν πώληση της τουρκικής τράπεζας στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα η Εθνική θα μπορούσε να καλύψει το κενό που θα προκύψει κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης χωρίς να χρειαστεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντως με τους FT, η Εθνική έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα λάβει καμία απόφαση έως ότου να εκδοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Τα τεστ αντοχής να αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο, ενώ στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος του έτους. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί κάθε κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει πως οι δανειστές θα διαθέσουν από 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των ελληνικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με δυο πηγές των FT, επικρατέστερος διεκδικητής της Finansbank φαίνεται να είναι η Qatar National Bank, η οποία το τελευταίο διάστημα επενδύει στρατηγικά στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ενδιαφέρον έχει επίσης εκφράσει η Garanti Bank, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By