Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι φόροι του Τσίπρα διώχνουν τις startups

«Είναι εφικτό για τις ελληνικές startups να έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά έχουν δραστηριότητες ή να κάνουν χρήση πόρων στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο να βοηθούν τη χώρα«

startup-sign

Οι ελληνικές startups εταιρείες έχουν διέλθει από πολιτική αβεβαιότητα, βίαιες διαδηλώσεις, μία οικονομία σε μαρασμό και ακροσφαλείς διαπραγματεύσεις που κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.

Τώρα, ο νέος γύρος φορολογικών αυξήσεων μπορεί να είναι η τελευταία σταγόνα για τις εταιρείες – νεοσσούς με όνειρα να γίνουν μεγάλες, αναφέρει το Bloomberg.

Οι startups έχουν ανάγκη να πάρουν μία ανάσα, αναφέρει ο Βασίλης Σιώρος διευθύνων σύμβουλος στην  Ardustech P.C. μία μικρή εταιρεία με μεγάλα σχέδια για τη χρήση του ελαιόλαδου σε φαρμακευτικά σκευάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά.

«Καμία startup δεν ζητάει χρήματα από την κυβέρνηση» δηλώνει. «Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να δώσει χρήματα, επιτρέποντας στις startups να μην πληρώνουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο, ή τουλάχιστον να τις μειώσεις. Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί τουλάχιστον άλλος ένας χρόνος ζωής σε μία startup για τη δημιουργία 1-2 περισσότερων θέσεων εργασίας».

Οι startups έχουν γίνει βασικό κομμάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% από το 2008 με σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού να είναι χωρίς δουλειά. Ο αριθμός αυτών των εταιρειών σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2010. Με πολλές εξ αυτών να παλεύουν για την εξεύρεση χρηματοδότησης, οι startups βλέπουν τους φόρους και τα τέλη που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τους Ευρωπαίους πιστωτές ως πρόσθετο βάρος στο ήδη δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για startups, όπως είναι οι άριστοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και μηχανικοί, το χαμηλό εργατικό κόστος και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα«, αναφέρει ο Βασίλης Στιβακτάκης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OSEVEN, που παρέχει λύση μόνο για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, σε ασφαλιστές προκειμένου να συλλέγουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τους οδηγούς. «Ωστόσο η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδας αποδυναμώνει αυτά τα πλεονεκτήματα στα μάτια των επενδυτών».

Για την Ardustech οι φορολογικές αυξήσεις έρχονται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει τους πρώτους της πελάτες και σχεδιάζει να δοκιμάσει την παραγωγή προϊόντων το Σεπτέμβριο, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Άκης Καπέτας.

Από την άλλη η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό εν μέσω αναταραχής και καταχωρήθηκε στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου.

«Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο υποστήριζαν την ιδέα μας, αλλά ζήτησαν τα κεντρικά της εταιρείας να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δεδομένη την ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας» αναφέρει στο Bloomberg o Βασίλης Στιβακτάκης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργικά άτομα με ταλέντα εφάμιλλα με αυτά που μπορεί να βρει κανείς στο Λονδίνο, το Βερολίνο ή το Ισραήλ, αναφέρει ο κ. Χρήστου, συνιδρυτής της Avocarrot για ανταλλαγή διαφημίσεων για κινητά που συνδυάζονται αρμονικά με τα περιβάλλον μίας εφαρμογής, καθιστώντας τις λιγότερο ενοχλητικές από τα banners και πιο επικερδείς. Η Avocarrot ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2013 από τέσσερις Κύπριους φοιτητές και τώρα έχει τα κεντρικά της γραφεία στο San Francisco αφού πρώτα έλαβε χρηματοδότηση 2. εκατ. δολ. από Αμερικανούς, Βρετανούς και Έλληνες επιχειρηματίες.

«Είναι εφικτό για τις ελληνικές startups να έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά έχουν δραστηριότητες ή να κάνουν χρήση πόρων στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο να βοηθούν τη χώρα» αναφέρει ο συνιδρυτής του Reload Greece μίας κοιτίδας νεανικής επιχειρηματικότητας που εδρεύει στο Λονδίνο και φέρνει σε επαφή νεαρούς Έλληνες με διεθνείς επενδυτές.

By