Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Η Ουγγαρία έστειλε οχήματα με πολυβόλα στα σύνορα με την Σερβία (φωτό)

Υπήρξε ένταση όταν η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία

prosfyges - ouggaria1

Όλο και πιο τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Σερβίας, Ουγγαρίας λόγω της συνεχούς εισροής μεταναστών την δεύτερη. Σήμερα τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα.

Τα οχήματα τοποθετήθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα. Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγη ώρα, η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με τη στήριξη ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων με θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού υπό πίεση, εφόρμησαν εναντίον μιας ομάδας μεταναστών στο σημείο διέλευσης του Ρόζκε.

prosfyges - ouggaria

Οι μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στη σερβική πλευρά, πίσω από το μεταλλικό φράκτη που κατασκεύασαν οι ουγγρικές αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθε αντιμέτωπη με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Ένας αξιωματούχος ωστόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν φάνηκαν να παραβιάζουν την πύλη.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι οι μετανάστες «ήταν οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους«.

Δημοσιογράφοι όμως του πρακτορείου Ρόιτερς δεν είδαν οπλισμένους μετανάστες, αν και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διακρίνεται μια ομάδα ανθρώπων να εκτοξεύει αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισαν οι αρχές σε μια ανακοίνωση.

prosfyges - ouggaria2

Oι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Τουλάχιστον 500 μετανάστες παραμένουν στο σημείο, μεταξύ αυτών 300 που συμμετείχαν στα επεισόδια φωνάζοντας «ελευθερία-ελευθερία», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δύο ελικόπτερα, ένα στρατιωτικό και ένα της αστυνομίας, υπερίπτανται στην περιοχή.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

By