Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Η πρώτη φωτογραφία από τα γραφεία του Charlie Hebdo

Χαρτιά πεταμένα και αίματα

charlie-grafeia

Ένας διάδρομος με χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα και βαμμένα με το αίμα των θυμάτων είναι η εικόνα από το εσωτερικό των γραφείων του περιοδικού Charlie Hebdo εκεί όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ δώδεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δέκα.

Τις στιγμές πριν την εκτέλεση περιγράφει με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ήταν όλοι εκεί όπως κάθε Τετάρτη γύρω από το οβάλ τραπέζι για την καθιερωμένη σύσκεψη σε μια ιεροτελεστία για το Charlie Hebedo. Στα αριστερά καθόταν πάντα ο Charb, ο διεθυντής σύνταξης. Δίπλα του αυτή την Τετάρτη ήταν οι γελοιογράφοι Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré και Riss, οι συντάκτες Laurent Léger, Fabrice Nicolino και Philippe Lançon, ο οικονομικός συντάκτης Bernard Maris και οι αρθογράφοι Sigolène Vinson και Elsa Cayat.

Οι συσκέψεις ξεκινούσαν συνήθως στις 10:30 το πρωί και γρήγορα ξέφευγε εν μέσω των «βρώμικων» ανεκδότων που ακούγονταν. Ένα το μόνιμο θέμα διαφωνίας: η μηχανή του καφέ που δεν δούλευε ποτέ. Στους τοίχους καρφιτσωμένα ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδια του περιοδικού. Ανάμεσά τους και αυτό που προκάλεσε την εμπρηστική επίθεση το 2011.

Η σύσκεψη τελείωνε όταν ερχόταν η ώρα για φαγητό στο μπιστρό Our Gang στη rue Amelot. Μόνο που την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου κανείς δεν έδωσε το παρών.

Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη εδώ και μισή ώρα όταν δύο μασκοφόροι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν τη σιωπή. Ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ένας από τους δύο ρώτησε: Charb; και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια φώναξαν τα υπόλοιπα ονόματα και έριξαν τις χαριστικές βολές. Όταν έφτασαν στη Sigolène Vinson της είπαν αφού της έβαλαν το όπλο στο κεφάλι: Εσένα δεν θα σε σκοτώσουμε γιατί δεν σκοτώνουμε γυναίκες, αλλά να διαβάσεις το Κοράνι.

Ο χώρος σκέψης, εφευρετικότητας, δημιουργίας και σάτιρας μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε κολαστήριο. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν και γάζωσαν 10 άτομα. Στο βάθος της εικόνας διακρίνεται μία λίμνη αίματος, εκεί ήταν η αίθουσα συσκέψεων, εκεί τους έστησαν καρτέρι οι εκτελεστές. Ο χώρος δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By