Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

«Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα»

Τι αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

turkey

Στον απόηχο της σημερινής δήλωσης εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, για τις εκδηλώσεις στην Αγία Σοφία κατά την διάρκεια του ραμαζανιού κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζουν ότι εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα.

Στο πλαίσιο εκπομπής της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT για το Ραμαζάνι , μεταξύ άλλων, θα διαβάζονται όλο τον μήνα αποσπάσματα του Κορανίου στην Αγία Σοφιά.

Προχθές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει ως «οπισθοδρομική» αυτή την απόφαση των τουρκικών Αρχών, κάνοντας λόγο για «ακατανόητες εμμονές» που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Στην «απάντηση» προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήριζε ως «απαράδεκτη» την ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική διπλωματία ενώ αναφέρεται και σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλούσε την Ελλάδα που δεν έχει ακόμη αναγείρει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, παρεμβαίνοντας «συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό». Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει ως εντελώς αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, «όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By