Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Η Τουρκία διαμηνύει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία συνέπεια αλλά διαιρούν την Κύπρο

Με λιοντάρι που βρυχάται μοιάζει η Τουρκία, που παρά τις πολλαπλές καταδίκες της Ευρώπης, αλλά και τα μέτρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών, όχι μόνο δεν σταματά να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά διαμηνύει ότι θα εντείνει τις δραστηριότητες.

Μάλιστα, η Άγκυρα επιδιώκει να υποβαθμίσει την ευρωπαϊκή απόφαση και τη σημασία της.

«Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην Τουρκία. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να είναι βαθύνει τη διαίρεση στο νησί της Κύπρου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προαναγγέλλει και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, το συντομότερο δυνατόν.

«Εάν (η ΕΕ) παίρνει τέτοιες αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τρία πλοία. Θα στείλουμε ένα τέταρτο το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους με την Τουρκία. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Όσο δεν εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη δραστηριότητά μας εκεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «δίκαια» μοιρασιά.

Κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε και ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος» ανέφερε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι ποτέ δεν θα δεχθούν πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσο η ΕΕ δεν εγκαταλείπει την εφαρμογή διπλών προτύπων στην Τουρκία, δεν έχει αξία σε αυτό το έδαφος», ανέφερε, επικρίνοντας την ΕΕ για «απροσεξία» έναντι της Τουρκίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By