Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Η Wall Street «έσωσε» το ελληνικό Χρηματιστήριο από το ξεπούλημα

To ανοδικό γύρισμα της Αμερικανικής αγοράς κατά 500 μονάδες περιόρισε το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο η ουσία είναι ότι η ελληνική αγορά με τις απώλειες πάνω απο 10% τις τελευταίες εβδομάδες χάνει την αξιοπιστία της.

Σήμερα η αγορά έφθασε να χάνει έως 2,83% με κανονικό sell off στις μετοχές – καθώς εν τω μεταξύ έσπασαν τα περιθώρια ( margin ) σε λογαριασμούς των επενδυτών και αυτό ενέτεινε τις πωλήσεις των μετοχών.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,51 μονάδες χάνοντας 1,52%.

Γιατί, όμως, η ελληνική αγορά έχασε τον βηματισμό της και εδω και τρεις εβδομάδες το χρηματιστήριο είναι πτωτικό, παρόλο που υπήρχε προσδοκία απο την πολιτική αλλαγή;

Οι ξένοι επενδυτές αφενός περιμένουν να δουν να γίνουν πράξη τα όσα έχουν εξαγγελθεί και όπως φαίνεται θα υλοποιηθούν σ ένα χειρότερο διεθνές περιβάλλον.

Δέκα ημέρες, όμως, πριν απο την αξιολόγηση απο την Moody΄ς οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την αγορά να χάνει πάνω απο 10%.

Σε οποιάδηποτε αγορά του κόσμου αυτή η κίνηση προκαλεί δυσφορία καθώς δεν υπάρχουν αντιστάσεις απο Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, ούτε φυσικά απο τους αποδεκατισμένους Έλληνες ιδιώτες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, που κινείται κυρίως απο τα ξένα hedge Funds εμφανίζει κακή συμπεριφορά η οποία εντείνεται απο το μπιζάρισμα των short funds, τα οποία με λίγες πωλήσεις προκαλούν εύκολα πανικό.

Συμπερασματικά, η αγορά αποεδω και στο εξής θέλει πράξεις απο την κυβέρνηση, αξιοπιστία στο ΧΑ και φυσικά μια πιο ώριμη και με βάθος αγορά, όπου θα χωρούν και οι short δίχως να κατηγορούνται πάντα ως οι υπαίτιοι κάθε συμφοράς.

Με πτώση 1,64% έκλεισε η Πειραιώς στα 2,52 ευρώ αν και έχανε έως 8%. Πτώση 2,78% για την Eurobank στα 0,70 ευρώ. Με πτώση 2,19% η Εθνική στα 22,098 ευρώ. Οριακές οι απώλειες στην Alpha bank στα 1,38 ευρώ.

Οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν στα 97,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει .ότι σημειώθηκαν και αγορές στα χαμηλά επίπεδα τιμών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By