Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

Ηχηρό «όχι» Μέρκελ στους συνοριακούς ελέγχους εντός ΕΕ

«Η ελευθερία μετακίνησης είναι από τις βασικές αρχές της Ευρώπης. Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να κινηθεί και τα κράτη-μέλη της πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη των προσφύγων που ζητούν άσυλο»

merkel

Κατά των συνοριακών ελέγχων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκελ στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προειδοποίησε πως «η Ευρώπη που θέλουμε» θα ξεθωριάσει αν κάποιες χώρες εξακολουθήσουν να απαιτούν συνοριακούς ελέγχους από το να δέχονται τους πρόσφυγες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για την μεταναστευτική κρίση.

«Η ελευθερία μετακίνησης είναι από τις βασικές αρχές της Ευρώπης. Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να κινηθεί και τα κράτη-μέλη της πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη των προσφύγων που ζητούν άσυλο», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως αν η Ευρώπη αποτύχει στο ζήτημα των προσφύγων, τότε τα παγκόσμια ατομικά δικαιώματα που συνδέονται με την Ευρώπη και την ιστορία της, θα «καταστραφούν και δεν θα πρόκειται για την Ευρώπη που θέλουμε».

Προέβλεψε, μάλιστα, πως αν δεν βρεθεί λύση για το ζήτημα της στέγασης των μεταναστών, τότε θα ανακύψει εκ νέου το ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν.

«Εάν δεν επιτύχουμε στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, τότε φυσικά το ζήτημα της συνθήκης Σένγκεν θα μπει στην ατζέντα πολλών» δήλωσε.

Όπως είπε, «αυτός δεν είναι στόχος μας» και πρόσθεσε πως «θέλουμε μία δίκαιη κατανομή προσφύγων και τότε δε θα πρέπει να συζητήσουμε για την Σένγκεν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρακτηρίζουμε ο ένας τον άλλον δημοσίως, απλώς πρέπει να πούμε ότι η τωρινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική».

By