Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Υεμένη: Δώδεκα νεκροί κατά την διάρκεια αεροπορικής επίθεσης

Συνεχίζονται οι εχρθροπραξίες μετά τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών

al kaida yemeni

Συνολικά δώδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια αεροπορικής επίθεσης της αραβικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Σαάντα στη βόρεια Υεμένη.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik σήμερα, η αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο δήμο Μπακίμ, ενώ αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση. Παρά τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, η συμμαχία συνεχίζει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων στην επαρχία που θεωρείται προπύργιο των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι 5 στρατιώτες της Σαουδικής Αραβίας σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με την Υεμένη στην επαρχία Νατζράν, αναφέροντας ότι η συμμαχία εξαπέλυσε μια επίθεση για να οδηγήσει τις δυνάμεις των Χούτι έξω από την – πλούσια σε ενεργειακές πηγές – επαρχία Μαρίμπ της Υεμένης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας στρατιώτης των ΗΑΕ σκοτώθηκε στο έδαφος στην επίθεση στο Μαρίμπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην χώρα, ενώ 4 στους 5 πολίτες της Υεμένης έχουν εκτοπιστεί και βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα σήμερα η υπηρεσία ενημέρωσης του ΟΗΕ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών θα επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με μέλη της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης, μετά την αποχώρηση της από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την αντιμαχόμενη αντιπροσωπεία των Χούτι, με την μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ σχεδιάζει να επιστρέψει στο Ριάντ για «περαιτέρω διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Υεμένης, άλλους ενδιαφερόμενους στη χώρα και επισήμους στην περιοχή και να θέσει έντονες ανησυχίες«, ανέφερε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην σύγκρουση«, προσθέτει η ανακοίνωση. «Όλες οι πλευρές της σύγκρουσης πρέπει να εμπλακούν επειγόντως και με καλή πίστη στην αναζήτηση πολιτικών λύσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέση τους τον τερματισμό των μαχών στην Υεμένη».

Η εξόριστη κυβέρνηση, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Saba, τόνισε πως δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες έως ότου οι Χούτι αποδεχτούν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του Απριλίου που καλεί τους σιίτες αντάρτες να αναγνωρίσουν τον πρόεδρο της εξόριστης κυβέρνησης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και να αποσυρθούν από τις κυριότερες πόλεις της Υεμένης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By