Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

IIF: «Πραγματική πιθανότητα η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ»

Την άποψη πως η Κύπρος δεν θα αντέξει το πρόγραμμα διάσωσης και θα βγει πιθανότατα από τη ζώνη του ευρώ διατύπωσαν οι τραπεζίτες.

iifΤο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.

«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

«Η Κύπρος υποφέρει απ” όλα τα κόστη που συνδέονται (…) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική «ύφεση» που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.

«Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση», η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαραιτήτως» επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (…) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ.

«Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By