Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Υπ Πολιτισμού: Αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα μια παραχώρηση που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

elliniko4

 

Τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης(!) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο προτίθεται να ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), όπως ενημερώνει με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 2 Αυγούστου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ,οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Με αυτή την επιστολή ζητούν από όλους τους αποδέκτες, ανάμεσά τους τα υπουργεία Άμυνας, Υποδομών και Οικονομικών, εντός δύο μηνών τις απόψεις τους, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή, το οποίο δημοσίευσε η Καθημερινή. Από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Δείτε το τοπογραφικό διάγραμμα

elliniko.6.8

Αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο απειλεί να τινάξει στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και δημιουργεί τον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων από το Δημόσιο για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By