Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Υπ. Πολιτισμού: Μέτρα προστασίας και ανάδειξης της Αμφίπολης

Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των μέχρι σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση

amfipoli2

Την διαβεβαίωση του ότι έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του, δίνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις.

Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται και η αρχιτεκτονική μελέτη.

Παράλληλα, από το τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου, Κατερίνας Περιστέρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των μέχρι σήμερα πορισμάτων της μελέτης, με την απαραίτητη τεκμηρίωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By