Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

ΗΠΑ: Η Γερουσία απέρριψε ν/σ περιορισμού εξουσιών NSA

Το εν λόγω νομοσχέδιο το υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

nsa

Απερρίφθη από την αμερικάνικη Γερουσία πρόταση που είχε στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) σε ότι αφορά τη συλλογή δεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Αμερικανών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο το υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψήφισει στις 13 Μαΐου υπέρ του USA Freedom Act, του νομοσχεδίου που συντάχθηκε σε απάντηση στο σκάνδαλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν πριν δύο χρόνια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες της NSA, η οποία συγκεντρώνει τα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών που δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την τρομοκρατία. Όμως η Γερουσία δεν κατάφερε σήμερα να περάσει τη μεταρρύθμιση αυτή για μόλις 3 ψήφους.

Λίγο αργότερα η Γερουσία δεν μπόρεσε να υιοθετήσει και ένα άλλο νομοσχέδιο με το οποίο θα παρατεινόταν για δύο μήνες η ισχύς του USA Patriot Act, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή τεράστιου όγκου μεταδεδομένων.

Το Patriot Act, το οποίο θα πάψει να ισχύει την 1η Ιουνίου και η τύχη του παραμένει άγνωστη μετά τη σημερινή ψηφοφορία, είχε υιοθετηθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Οι Αμερικανοί είχαν πει ξεκάθαρα στο Κογκρέσο ότι πρέπει να περιοριστούν τα προγράμματα παρακολούθησης στη χώρα και σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων τους άκουσε», είχε δηλώσει στις 13 Μαΐου ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Γκουντλέιτι, ο οποίος υποστήριζε το νομοσχέδιο το οποίο είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση «εδώ και 40 χρόνια».

Σήμερα οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «Η Γερουσία απέτυχε να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών και την εθνική μας ασφάλεια».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By