Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

ΗΠΑ και Ρωσία συναντώνται για την εκεχειρία στη Συρία

«Οι ομάδες των παρατηρητών μας θα συναντηθούν σήμερα με αυτές της Ρωσίας στη Γενεύη και στο Αμάν για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις»

lavrov-kerry

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών εντός της ημέρας που θα επικεντρωθούν στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία, δύο ημέρες πριν από την επανάληψη στην Ελβετία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Δαμασκού.

«Οι ομάδες των παρατηρητών μας θα συναντηθούν σήμερα με αυτές της Ρωσίας στη Γενεύη και στο Αμάν για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις», δήλωσε ο Κέρι μιλώντας από τη στρατιωτική βάση Βασιλιάς Χάλεντ, στο Χαφρ αλ-Μπατίν της βόρειας Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε επαφές με τους σαουδάραβες αξιωματούχους.

Ο Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο συριακών πλευρών πρέπει να συνεχιστούν τη Δευτέρα και ότι η βία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα μειώθηκε κατά 80 έως 90%. «Το επίπεδο της βίας έχει μειωθεί προφανώς κατά 80 έως 90%, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη της βίας«, τόνισε.

Σε δηλώσεις του μετά το πρόγευμα που είχε με τον σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, ο Κέρι είπε ότι θα τηλεφωνήσει σήμερα στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για το θέμα των παραβιάσεων, εκτιμώντας ωστόσο ότι τέτοιες παραβιάσεις δεν θα πρέπει αποτελούν εμπόδιο για τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Ωστόσο έχουμε καταστήσει σαφές ότι το καθεστώς Ασαντ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία για να εκμεταλλεύεται την εκεχειρία, όταν άλλοι προσπαθούν με καλή πίστη να την τηρούν. Η υπομονή έχει όρια ως προς αυτό».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση χθες για την τήρηση «σε γενικές γραμμές» της εκεχειρίας, καταδικάζοντας παράλληλα «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τον συριακό στρατό.

Κέντρα ελέγχου αρμόδια για την παρακολούθηση της τήρησης της παύσης των εχθροπραξιών λειτουργούν στην Ουάσινγκτον, τη Μόσχα τη Λαττάκεια της Συρίας, στο Αμάν της Ιορδανίας και στη Γενεύη.

Σε περίπτωση μη σεβασμού της εκεχειρίας, ένα σύστημα συναγερμού των ΗΠΑ και της Ρωσίας και στη συνέχεια των άλλων μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης στη Συρία τίθενται σε λειτουργία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By