Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

ΗΠΑ προς Ρωσία: Το λαθρεμπόριο πετρελαίου Τουρκίας – ΙΚ δεν αποφέρει αξιόλογο κέρδος

«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς»

state department2

Σε κανέναν δεν αποφέρει αξιόλογο κέρδος η ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία.

Αυτό εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας με αυτό το επιχείρημα τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι οι Τούρκοι επωφελούνται από το λαθρεμπόριο πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του ISIS, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ, εκτίμησε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίες.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι Ρώσοι επανειλημμένα κατήγγειλαν ότι η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό κράτος, αποδίδοντας σε αυτή τη δραστηριότητα την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του επωφελούνται από αυτό το λαθρεμπόριο. Ο Ερντογάν απάντησε με τη δέσμευση ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ISIS και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.

«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.

«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε.

Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν στοχοθετήσει πετρελαιοπηγές σε συριακό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης να πλήξουν το ΙΚ, περικόπτοντας την βασική πηγή εσόδων του.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας και δεν απεικόνιζαν φορτηγά να περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By