Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

ΗΠΑ – Ρωσία συζητούν για την επιτήρηση εκεχειρίας στη Συρία

Δημιουργία μιας κοινής ομάδας αρμόδιας για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

kerry putin

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας αρμόδιας για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στον στρατό και τις οργανώσεις των ανταρτών, έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ανέφερε πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Συρία.

Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «επιφυλακτικός» για το κατά πόσον η εκεχειρία θα εφαρμοστεί και υπογράμμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη.

Την ίδια ώρα διπλωμάτες είπαν ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζητούν επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο επικυρώνει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το σχέδιο απόφασης αυτό μπορεί να υιοθετηθεί αύριο Παρασκευή, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, (ο Staffan de Mistura), θα ενημερώσει το ΣΑ για τις προσπάθειές του να σιγήσουν τα όπλα στη Συρία και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τρεις εβδομάδες μετά την αναστολή τους στη Γενεύη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By