Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2020

Ιράκ: Επίθεση στο μεγαλύτερο διυλιστήριο από το ΙΚ

«Τρεις βομβιστές-καμικάζι αποπειράθηκαν να κάνουν έφοδο στην είσοδο του διυλιστηρίου. Οι δύο σκοτώθηκαν, αλλά ο τρίτος κατάφερε να ανατιναχθεί»

tzixantistes

Επίθεση στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, στην πόλη Μπάιτζι, έκαναν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το Σάββατο.

Αξιωματικός του ιρακινού στρατού διευκρίνισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το Ντάες εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του διυλιστηρίου πετρελαίου στην Μπάιτζι», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του στρατού στην επαρχία Σαλαχουντίν – όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, περίπου 200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης -χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

«Τρεις βομβιστές-καμικάζι αποπειράθηκαν να κάνουν έφοδο στην είσοδο του διυλιστηρίου. Οι δύο σκοτώθηκαν, αλλά ο τρίτος κατάφερε να ανατιναχθεί», ανέφερε ο αξιωματικός.

Όπως είπε, οι ιρακινές δυνάμεις οι οποίες φρουρούν το διυλιστήριο διατηρούν τον έλεγχο των εισόδων καθώς και του συνόλου των εγκαταστάσεων.

Συνολικά 20 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση, πρόσθεσε, δίνοντας έναν απολογισμό ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται θωρακισμένα Χάμβι καθώς επιτίθενται στην περίμετρο του διυλιστηρίου και τζιχαντιστές εμφανώς στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

«Το Ντάες προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι παντού, αλλά στην πράξη ηττάται και δεν μπορούν να προελάσει πλέον», δήλωσε αξιωματικός του ιρακινού στρατού.

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το διυλιστήριο έχει αποτελέσει θέατρο επανειλημμένων, σφοδρών μαχών αφότου το ΙΚ κατέλαβε αχανείς εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας το 2014.

Το διυλιστήριο, ένα από τα κυριότερα στη χώρα, παράγει 300.000 βαρέλια την ημέρα και καλύπτει το 50% της εγχώριας ζήτησης. Έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων των τζιχαντιστών.

By