Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκι» για τα μικρά ξενοδοχεία της χώρας

Φόβους για μειωμένες πληρότητες το 2019 εκφράζουν οι ξενοδόχοι.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας και κυρίως για τα μικρά ξενοδοχεία, κρούει η Έρευνα Συγκυρίας που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Όπως αποδεικνύεται και παρά τις μεγάλες προσδοκίες για μια ακόμα χρονιά τουριστικών ρεκόρ, τόσο οι τιμές όσο και οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία παρουσίασαν μείωση το πρώτο τρίμηνο του έτους με τους φορείς του κλάδου να εκφράζουν φόβους ότι η τάση μπορεί να συνεχιστεί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Έρευνα, με τίτλο : «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019» – που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1956 ελληνικών ξενοδοχείων σε σύνολο 9.873- το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 με την μείωση να αγγίζει κατά μέσο όρο το 24%. Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Μάλιστα το 31% των ξενοδόχων αυτών των μονάδων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018 κατά περίπου 20% ενώ το 21% αυτών, προβλέπει πτώση στις τιμές τους, η οποία θα φτάσει το 13%.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας με το 46% αυτών να καταγράφει μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% αυτών να αναγκάζεται να μειώσει τις τιμές των Early Bookings (προκρατήσεις), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Όσο για το που θα κυμανθούν οι πληρότητες της τρέχουσα χρονιά το 43% των ξενοδόχων είναι απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

Για ακόμα μια φορά το στοιχείο για το οποίο ξεχωρίζει η ελληνική ξενοδοχεία είναι η ανομοιομορφία της ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια καθώς και η αδυναμία των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

By