Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκι» ΟΗΕ: Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

Στο «κόκκινο» είναι ο κίνδυνος για έναν πυρηνικό πόλεμο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα κατεπείγον.

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προειδοποίησε η Ρενάτα Ντουάν, διευθύντρια του Ερευνητικού Ιδρύματος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό (UNIDIR). Παράλληλα κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Ολες οι πυρηνικές δυνάμεις εφαρμόζουν προγράμματα εκσυγχρονισμού των όπλων τους, υπογράμμισε η Ντουάν. Και την ίδια ώρα, αλλάζει το τοπίο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εν μέρει εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι παραδοσιακές συμφωνίες περί ελέγχου των εξοπλισμών διαβρώνονται εξαιτίας της ανάδυσης νέων ειδών πολέμου και νέων τεχνολογιών που θολώνουν τα όρια μεταξύ επίθεσης και άμυνας, είπε η Ντουάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αν και οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό έχουν βαλτώσει εδώ και δύο δεκαετίες, 122 χώρες έχουν υπογράψει μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, κάποιες εν μέρει από απογοήτευση, άλλες επειδή κατανοούν τους κινδύνους. «Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι ιδιαίτερα υψηλός τώρα και ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε η Ντουάν.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων στηρίχθηκε από την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργησή τους, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017. Μέχρι στιγμής, 23 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από 50 κράτη προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις αντιτίθενται σθεναρά. Η Κούβα την επικύρωσε το 2018, 56 χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων, το πιο κοντινό σημείο στον πυρηνικό πόλεμο που έχει φτάσει ποτέ ο κόσμος.

By