Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

«Κατά λάθος αυτοκτονία» ο θάνατος του Λιτβινένκο

Βασικοί ύποπτοι της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο είχε στην κατοχή πολώνιο χωρίς να το γνωρίζει και δηλητηριάστηκε κατάλαθος

litvinenko1

Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξάντρ Λιτβινένκο, που πέθανε το 2006 στο Λονδίνο, δεν δολοφονήθηκε αλλά δηλητηριάστηκε από μόνος του «κατά λάθος», υποστήριξε την Τετάρτη ένας από τους βασικούς υπόπτους για τον θάνατό του, ο επιχειρηματίας Ντμίτρι Κόβτουν.

Ο επιχειρηματίας καταζητείται από τη βρετανική αστυνομία που τον θεωρεί ύποπτο για τη δολοφονία του Λιτβινένκο, του πρώην πράκτορα, σε συνεργασία με έναν άλλο πρώην πράκτορα, τον Αντρέι Λουγκοβόι. Πιστεύεται ότι οι δυο τους έριξαν στο τσάι του πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργό ουσία που ανιχνεύεται πολύ δύσκολα.

Ωστόσο ο Κόβτουν υποστήριξε σήμερα, μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους, ότι ο Λιτβινένκο ήταν ήδη άρρωστος πριν από τη συνάντησή τους σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

«Ο Λιτβινένκο μου είπε ότι δεν μπορούσε να φάει τίποτε γιατί την προηγούμενη νύχτα έκανε εμετό και αναγκάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο», αφηγήθηκε ο επιχειρηματίας ο οποίος δεν μπορεί να φύγει από τη Ρωσία γιατί σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. «Αυτό αποδεικνύει την αθωότητά μας, αποδεικνύει ότι είχε ήδη έρθει σε επαφή με το πολώνιο, ίσως ακόμη και πολλές ημέρες πριν από τη συνάντησή μας», πρόσθεσε.

Ο Κόβτουν δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι ο Λιτβινένκο είχε στην κατοχή του πολώνιο, χωρίς καν να το ξέρει» και ότι ο θάνατός του μάλλον ήταν μια «κατά λάθος αυτοκτονία».

Τον Μάρτιο ο Κόβτουν προκάλεσε αίσθηση όταν δήλωσε διατεθειμένος να καταθέσει για την υπόθεση αρκεί να του δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η βρετανική αστυνομία. Εφόσον το Λονδίνο δεχτεί αυτήν την προϋπόθεση, θα καταθέσει μέσω βιντεοκλήσης στις 27 Ιουλίου, χωρίς να φύγει από τη Ρωσία.

Σε μια επιστολή που έγραψε λίγο πριν πεθάνει ο Λιτβινένκο είχε κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By