Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Καταγγελία από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Διευθυντές ορίζονται απευθείας από υπουργούς

Για «ημετεροκρατία» και «αναξιοκρατία» στην στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλει την κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζοντας διευθυντές υπηρεσιών επιλέγονται από … υπουργούς!

Ειδικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Γιάννης Κουτσούκος Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι « χαρακτηριστική είναι η μεθόδευση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου με Υπουργική απόφαση καθορίστηκε ειδική διαδικασία και κριτήρια για την επιλογή δύο νέων Διευθύνσεων και των αντίστοιχων τμημάτων, ενώ η επιλογή των Διευθυντών θα γίνει από την Υπουργό και των τμηματαρχών από μια κομματικά ελεγχόμενη επιτροπή».

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κα Όλγα Γεροβασίλη

Θέμα: « Ημετεροκρατία, αναξιοκρατία και ο κομματισμός, η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης»

Πληθαίνουν, δυστυχώς, οι καταγγελίες για την οργανωμένη καταστρατήγηση των διατάξεων του Ν. 4369/2016 που ορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση.
Η Κυβέρνηση, που με κάθε ευκαιρία μίλαγε για αξιοκρατία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα για την στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν κάνει πράξη τις διακηρύξεις της, αλλά μετέρχεται διαφόρων μεθοδεύσεων προκειμένου να προωθήσει ημέτερους και κομματικά αρεστούς.
Ήδη η ΑΔΕΔΥ αλλά και αρκετές Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας, η ΠΟΓΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ κ.λπ. έχουν προβεί σε σχετικές καταγγελίες.
Είναι μάλιστα, χαρακτηριστική η μεθόδευση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου με Υπουργική απόφαση καθορίστηκε ειδική διαδικασία και κριτήρια για την επιλογή δύο νέων Διευθύνσεων και των αντίστοιχων τμημάτων, ενώ η επιλογή των Διευθυντών θα γίνει από την Υπουργό και των τμηματαρχών από μια κομματικά ελεγχόμενη επιτροπή!
Η Κυβέρνηση γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της, τις προβλέψεις του Υπαλληλικού Κώδικα για τις διαδικασίες, τα κριτήρια και τα όργανα (Υπηρεσιακά Συμβούλια) επιλογής των προϊσταμένων, προκειμένου να οικοδομήσει τους κομματικούς της μηχανισμούς στην απέλπιδα προσπάθειά της για παραμονή στην εξουσία.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Γιατί ανέχεται ή καθοδηγεί αυτές τις μεθοδεύσεις, σε πλήρη αντίθεση με τον θεσμικό της ρόλο και τις διατάξεις του Νόμου και του Υπαλληλικού Κώδικα;

2. Ποιος είναι ο αριθμός των θέσεων ευθύνης (Διευθυντών και Τμηματαρχών) που έχουν στελεχωθεί κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων; Να κατατεθούν οι σχετικοί πίνακες ανά Υπουργείο.

3. Προτίθεται να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του κλίματος αξιοκρατίας – διαφάνειας και αντικειμενικότητας που έχει τρωθεί από τις Κυβερνητικές επιλογές και καταβαραθρώνει περεταίρω τη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Κουτσούκος

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλης Κεγκέρογλου