Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κατάρ: Αντιδρά στην απομόνωση με… 4.000 αγελάδες!

Η αναμέτρηση του Κατάρ με τους γείτονές του έχει διαταράξει, ανάμεσα στα άλλα, και τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ απειλεί να διαταράξει και τις μακροχρόνιες γεωπολιτικές συμμαχίες.

Σε αυτό το περιβάλλον, ένας Καταριανός επιχειρηματίας παρακινήθηκε να μεταφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ 4.000 αγελάδες (!) στην έρημο του Κόλπου, σε μια πράξη αντίστασης αλλά και σε μια ευκαιρία να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της προσφοράς νωπού γάλακτος.

Θα χρειαστούν έως και 60 πτήσεις για την Qatar Airways για την παράδοση των ζώων των 590 κιλών που αγόρασε ο Μουτάζ αλ Χαγιάτ, πρόεδρος της Power International Holding, από την Αυστραλία και τις Η.Π.Α. «Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε για το Κατάρ», δήλωσε.

Υπό την ενορχήστρωση της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ κατηγορείται ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές, κατηγορίες που οι σεΐχηδες του Κατάρ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί. Η απομόνωση που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου έχει αναγκάσει την κατά κεφαλήν πλουσιότερη χώρα του κόσμου να ανοίξει νέες εμπορικές οδούς για την εισαγωγή τροφίμων, δομικών υλικών και εξοπλισμού για τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ δήλωσε ότι οι εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές λειτουργούν κανονικά.

Τα τουρκικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και τα ιρανικά φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα αναπτύσσεται μια εκστρατεία για την αγορά εγχώριων προϊόντων. Σήματα με τα χρώματα της σημαίας του Κατάρ έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στα καταστήματα. Στους ίδιους χώρους, επιγραφές παρακινούν τους καταναλωτές: «Μαζί για την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων.»

«Είναι ένα περιφρονητικό μήνυμα, ότι δεν χρειαζόμαστε άλλους», δήλωσε ο Ουμ Ίσα, 40 ετών, δημόσιος υπάλληλος της κυβέρνησης που εξέταζε τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ προτού πάρει ένα κουτί τουρκικού γάλακτος για να δοκιμάσει. «Η κυβέρνησή μας έχει βεβαιωθεί ότι δεν έχουμε ελλείψεις και είμαστε ευγνώμονες γι “αυτό. Δεν έχουμε κανένα φόβο. Κανείς δεν θα πεθάνει από την πείνα».

Ποια κρίση;

Το μεγαλύτερο μέρος του φρέσκου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για τους άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκους της Ντόχα προερχόταν από τη Σαουδική Αραβία μέχρι και πριν από μία εβδομάδα. Αυτό το γάλα λιγοστεύει συνεχώς, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο σύμμαχοί τους διέκοψαν τις μεταφορές προς μια χώρα που ξοδεύει 500 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να προετοιμάσει γήπεδα και μετρό πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το Κατάρ επιστρατεύει 4.000 αγελάδες!

By