Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Κατεχόμενα: Παραμένουν άγνωστα τα αίτια για τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών

Δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και η ζωή στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Επίκτητος, έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ανέφερε ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων μετά την σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για το περιστατικό με τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο διοικητήριο λόχου πυρομαχικών.

Κατά την σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος αξιωματούχοι του κατοχικού στρατού, της λεγόμενης «αστυνομίας», της «πυροσβεστικής», της «πολιτικής άμυνας», της «τοπικής αυτοδιοίκησης» και άλλων, μετά των αποφάσεων που λήφθηκαν είναι να απαγορευθεί η χρήση πυροτεχνημάτων στην ευρύτερη περιοχή και να απαγορευθεί το κυνήγι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Οζερσάι είπε ότι επειδή η περιοχή έχει τουριστικές εγκαταστάσεις υπάρχουν οχήματα της «πυροσβεστικής» προληπτικά και ζήτησε να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση στους δρόμους.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο ξένοι τραυματίες ο ένας με διάστρεμμα στο πόδι και ο άλλος με πληγές σε χέρια και πόδια. Ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με τις διπλωματικές αποστολές 16 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο και τους ενημέρωσε για την κατάσταση των υπηκόων τους.

Ανέφερε επίσης ότι τρεις ομάδες έρευνας και μία ομάδα καταστροφής που ενεργούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή και μαζί με την ομάδα των ειδικών από την Τουρκία θα κάνουν νέα έρευνα εντός 24 ωρών.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο εάν εντοπίσει ένα «ξένο αντικείμενο» στην περιοχή να μην προσπαθήσει να το μετακινήσει ή να έρθει σε επαφή δίδοντας τρεις αριθμούς κινητών τηλεφώνων στα οποία μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για να μπορέσουν να τα συλλέξουν ειδικοί.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι ερευνώνται και θα χρησιμοποιηθούν πλάνα από κάμερες. Η έκρηξη, ανέφερε, σημειώθηκε σε ένα μέρος της αποθήκης πυρομαχικών και δεν ισχύει ότι έχει καταστραφεί όλη.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επισκέφθηκε το ξενοδοχείο Ακαπούλκο που υπέστη τις περισσότερες υλικές ζημιές. Σε δηλώσεις του εκεί είπε ότι πρέπει να πάρουν μαθήματα από το συμβάν ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι στο μέρος που έγινε η έκρηξη υπήρχαν 79 στρατιώτες οι οποίοι με ασφάλεια μεταφέρθηκαν αλλού και πως χιλιάδες τουριστών και κατοίκων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όπου ενεργούν με υπευθυνότητα ομάδες από όλες τις αρμόδιες «υπηρεσίες».

Ζήτησε δε από το κοινό που βρίσκεται ή επισκέπτεται την περιοχή, εάν εντοπίσει θραύσματα ή κομμάτια πυρομαχικών, να μην έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά να ειδοποιήσουν ειδικούς.

Στην ερώτηση για τα αίτια της έκρηξης και πως μπορεί να γίνει πιο ασφαλής η γεωγραφική περιοχή που ζούμε, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «δυστυχώς ενώ συνεχίζει το Κυπριακό να είναι άλυτο, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στρατιωτικά μέτρα και στις δύο πλευρές αλλά πρέπει να αξιολογηθεί με ειλικρίνεια η λήψη τέτοιων μέτρων ώστε να μην είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και να συνάδουν με την γεωγραφική μας θέση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By