Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια…

Αντιδράσεις από «λαφαζανικούς»

syriza-grafeia-koumoundourou

Το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των πολιτικών συμμαχιών του έρχεται πρώτο στην πολιτική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ηγεσία του κόμματος συνδέει απολύτως τις συμμαχίες της Κουμουνδούρου με την επίτευξη του στόχου περί αυτοδυναμίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες μήνυμα με… πολλούς εσωκομματικούς αποδέκτες, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός τόνισε στα στελέχη του πως η αυτοδυναμία είναι «ο μόνος δρόμος της επιτυχίας» για ενδεχόμενη «κυβέρνηση της Αριστεράς» και, στη συνέχεια, έθεσε την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως απαραίτητη και βασική προϋπόθεση ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία. «Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις: Την καταπολέμηση του φόβου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού, τη διεύρυνση των συμμαχιών μας».

Κατάρτιση ψηφοδελτίων

Επί της ουσίας, λοιπόν, όπως παραδέχονται και συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προϊδέασε χθες πως η διεύρυνση του κόμματος περνά μέσα από την ένταξη στα ψηφοδέλτια πολιτικών στελεχών από άλλους χώρους και κόμματα. Αυτό αφορά κυρίως τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ -καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκεται στα «σκαριά» πολιτική συμφωνία της Κουμουνδούρου με την Αγίου Κωνσταντίνου- αλλά και στελέχη που βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ ή νυν ανεξάρτητοι βουλευτές, ακόμη και δεξιάς προέλευσης (όπως η Ραχήλ Μακρή και η Χρυσούλα Γιαταγάνα που εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες). Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να «ανοίξει» εντυπωσιακά τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ακόμη και σε κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως η Λούκα Κατσέλη, αλλά ίσως και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές βρεθούν στο μπλοκ των «121» για εμπλοκή της προεδρικής εκλογής, θα βρουν θετική ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ένταξη στα δικά του ψηφοδέλτια. Για παράδειγμα, ήδη «ακούγεται» έντονα στην Κουμουνδούρου το όνομα του Μίμη Ανδρουλάκη, ακόμη και του Μάρκου Μπόλαρη.

Αντιδράσεις από «λαφαζανικούς»

Βεβαίως, η πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία… «πονεμένη» συζήτηση για την Κουμουνδούρου. Μάλιστα, χθες, η τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «Αριστερή Πλατφόρμα», έδειξε τα δόντια της δια της Σόφης Παπαδόγιαννη, η οποία ζήτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αυτό το σαββατοκύριακο και να τεθεί ως προϋπόθεση για ένταξη κάποιου πολιτικού στελέχους σε ψηφοδέλτιο η έγκριση της υποψηφιότητάς του από την κατά τόπους Νομαρχιακή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται πως αρκετά «ΠΑΣΟΚογενή» στελέχη -και γενικότερα στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους- θα βρίσκονταν εκτός ψηφοδελτίων, ακόμη και παρά τη θέληση της ηγεσίας του κόμματος. Πάντως, η εισήγηση της Σόφης Παπαδόγιαννη απορρίφθηκε και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παραπέμφθηκε για το σαββατοκύριακο 27-28 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, μία ημέρα πριν την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές. Μ” άλλα λόγια, σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία δύσκολα ένα στέλεχος ενός κόμματος «εν αναμονή κυβέρνησης» θα προκαλούσε εσωστρέφεια και υπονόμευση της εκλογικής προοπτικής του…

By