Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Κόντρες βουλευτών στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

 Ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης

vouli-dispistia
Ότι προσφέρει υπηρεσία στην διαπλοκή όταν δυσφημεί προκαταβολικά την ΕΡΤ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως το ίδιο έκανε και όταν την έκλεισε. «Κατασυκοφάντηση του Δημόσιου και η υπηρεσία στη διαπλοκή είναι τα εμβλήματα των περιόδων των μνημονίων που ο λαός αφήνει πίσω του μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται» είπε εξάλλου ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

«Αν ζούσα σε άλλη χώρα θα δήλωνα γοητευμένος από την ομιλία του Νίκου Φίλη» είπε παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν δημιουργεί μια ΕΡΤ που δεν θα υπόκειται σε κυβερνητικό έλεγχο. Αναφερόμενος στην συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι πρωθυπουργός και ήδη έχουν δημιουργηθεί διπλωματικά γεγονότα επικαλούμενος τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και μιλώντας για «νέα γενική αναταραχή που δημιουργεί νέο σκηνικό σύγκρουσης στην Ε.Ε.», επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τον κοροϊδεψαν. «Επειδή όμως τώρα κυβερνάτε να σκέφτεστε δύο φορές τι λέτε. Να κυβερνήσετε όπως πρέπει για να μην πάτε τη χώρα στα βράχια και αυτό θα είναι επώδυνο για όλους δεν έχετε τέτοιο το δικαίωμα» κατέληξε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Εκ μέρους της Χ.Α. ο Χρήστος Παππάς κάλεσε την νέα συγκυβέρνηση να προβεί σε ταχεία έρευνα, για να αποκαλυφθούν οικονομικές και ποινικές παρεμβάσεις αυτών των επιχειρηματικών ομίλων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και το μοχλό της μνημονιακής πολιτικής «διότι δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν οι μνημονιακές πολιτικές», ενεργοποιώντας το εθνωφελές και φιλολαϊκό μέτρο της κατάσχεσης, κρατικοποίησης ή κοινωνικοποίησης αυτών των ομίλων, όπως επιτάσσει μια εθνική, δίκαιη και κοινωνική πολιτική. Επίσης, ο Χρήστος Παππάς κάλεσε την Ν.Δ. «το κόμμα του μνημονιακού ολέθρου», να κάνει την αυτοκριτική, κατηγορώντας την πάντως για «προσκυνημένη μεγαλοαστική Δεξιά» που δεν έχει το φιλότιμο να κάνει κάτι τέτοιο.

Για ένα πρόχειρο νομοσχέδιο, το τελευταίο μέχρι στιγμής σε μια σειρά πρόχειρων νομοσχεδίων της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση επιχείρηση ελέγχου της ΕΡΤ. Αναφερόμενος στα ζητήματα των κυβερνητικών χειρισμών και της διαπραγμάτευσης, αφού ο Χάρης Θεοχάρης προέταξε την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει θεσμούς και σχέδιο για να βγει από τη λιτότητα και το χρέος μέσω της ανάπτυξης και της παραγωγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντίθετα έφερε την ύφεση. Κι ενώ – όπως είπε – δήλωνε ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα, τώρα ετοιμάζεται να χτυπήσει με την έκτακτη εισφορά τους ίδιους που χτύπησε η προηγούμενη κυβέρνηση και με τον ΕΝΦΙΑ, την μεσαία τάξη.

«Στρώνετε το έδαφος να δημιουργηθεί ένα κλίμα στο λαό να αποδεχθεί την νέα συμφωνία στην οποία είναι πολύ κοντά η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ο οποίος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη υποχώρηση» από τις δεσμεύσεις της.

Όπως, όμως, πρόσθεσε ο Θανάσης Παφίλης, οι υποχωρήσεις γίνονται στις κυβερνητικές διακηρύξεις που αφορούν τον λαό, «για τους άλλους, τους ιδιώτες» προαναγγέλλεται θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τις επενδύσεις, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αίρει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, δεν καταργούνται όμως οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών (57 μόνον έχουν οι εφοπλιστές). «Στον λαό λέτε δεν μπορούμε, μας πιέζουν και στους άλλους θα σας φτιάξουμε περιβάλλον για να φέρετε επενδύσεις» είπε και επανέλαβε το κάλεσμα του ΚΚΕ στον λαό να πάρει τον πλούτο στα χέρια του.

Για ανεπίτρεπτα ατοπήματα του πρωθυπουργού να λέει ότι παραπλανήθηκε αφενός, να παίζει αφετέρου «στην αντιπαράθεση των συμφερόντων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, αναφερόμενος στην τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα πρέπει να πάμε σε μια καινούργια θεσμική επαναρύθμιση του όλου συστήματος» είπε προσκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «πρώτη φορά Αριστερά» να φέρει τέτοιες ρυθμίσεις. Ακόμη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολογεί το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και «ευνουχίζει» τον Γιάνη Βαρουφάκη τα αποδίδει στην αντιπολίτευση «συντηρώντας την διαχωριστική γραμμή μνημόνιο – αντιμνημόνιο». «Δυστυχώς, έχετε πολύ νωρίς εξοκύλει και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «προειδοποιώντας» πως αν «συνεχίσετε τον κατήφορο η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς».