Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Λοβέρδος- Χριστοφιλοπούλου: Επικίνδυνες οι εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης

«Στην ελληνική εκπαίδευση δεν έχουν χώρο γκεμπελικές τακτικές και μεθοδεύσεις»

xristofilA

Tην έντονη αντίδραση των Ανδρέα Λοβέρδου και Εύης Χριστοφιλοπούλου προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της βουλευτή των ΑΝΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου για την συμμετοχή του στρατού στη συγγραφή βιβλίων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και την ένταξη τους ως μάθημα ιστορίας στην εκπαίδευση.

Σε κοινή τους δήλωση ο  εισηγητής του ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και  η εισηγήτρια του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζουν ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η συγγραφή των σχολικών βιβλίων καθώς και κάθε είδους εκπαιδευτικού υλικού είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής»

Παράλληλα, προσθέτουν ότι «είναι ανεπίτρεπτο και αντιπαιδαγωγικό το περιεχόμενο της διδακτικής ύλης να γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών διαλόγων»

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν, επίσης,  «ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας (project), οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάξουν στους μαθητές μέσα από εξωσχολικές ιστορικές πηγές, όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας».

«Είναι φανερό», συμπληρώνουν,  «ότι γίνεται προσπάθεια καλλιέργειας εθνικοσοσιαλιστικών προτύπων με απαράδεκτη και μικροκομματική εκμετάλλευση του αντιφασιστικού και αντιναζιστικού αγώνα των Ελλήνων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας με έμφαση ότι στην ελληνική εκπαίδευση δεν έχουν χώρο γκεμπελικές τακτικές και μεθοδεύσεις. 

Επιπλέον, τονίζουν πως «η ενδεχόμενη δημιουργία υπόγειων διαδρομών μεταξύ στρατού και εκπαίδευσης εξυπηρετεί μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα».

«Όσο και αν επιδιώκει η ετερόκλητη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ να επαναφέρει την Εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση του στρατού που μετά από αγώνες καταργήθηκε το 1981 και να την επεκτείνουν μάλιστα και στα σχολεία δεν πρόκειται να το πετύχει» υπογραμμίζουν.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν πως «οι εθνικολαϊκιστικές εξάρσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες από μόνες τους. Η μεταφορά τους στην εκπαίδευση πρέπει να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο!!!!»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By