Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

Μαξίμου: Επαναφέρουν το μνημόνιο – Καμία συμφωνία σήμερα

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής»

tsipras-maximou

Για κείμενο συζήτησης που παρουσιάστηκε στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης και που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Το προσχέδιο του κειμένου στο Eurogroup, το οποίο προκάλεσε την κάθετη άρνηση της Αθήνας κάνει λόγο για αξιοποίηση της «ελαστικότητας» του υφιστάμενου προγράμματος.

Όπως σημειώνει το Reuters, το συγκεκριμένο κείμενο ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος» και να «απέχει από μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα σημείωνε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τεχνική παράταση έξι μηνών για το τρέχον πρόγραμμα.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για «κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα» και όποια νέα μέτρα «πρέπει να χρηματοδοτούνται».

Σημειώνονταν παράλληλα, ότι οι Ελληνες «σημείωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα», λαμβάνοντας, πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια υπόψιν.

Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν αρνητικό από νωρίς καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνία στην σημερινή συνεδρίαση.

«Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα«, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση.

«Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου«, σημείωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By