Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Με απώλειες άνω του 26% κλείνει το 2014 για το Χ.A.

Αποτελεί ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως

xrimatistirio 2

Παρά το θετικό ξεκίνημα (+5,22%) της αγοράς έως και τα τέλη Μαΐου, η συνέχεια ήταν απογοητευτική.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι αξιοσημείωτο ότι στους επιμέρους κλάδους, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ετήσιες απώλειες 43,82% και ακολούθησαν σε πτώση οι δείκτες κοινής ωφέλειας (-41,24%) και ο δείκτης πετρελαίου και αερίου (-37,64%). Μικρότερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες τροφίμων και ποτών (-24,3%) και ο δείκτης των κατασκευών (-14,78%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Large Cap ολοκληρώνει το 2014 με συνολικές απώλειες 28,4%.

Οι φετινές απώλειες της Αθήνας διακόπτουν το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών όπου το χρηματιστήριο είχε καταγράψει ετήσια ικανοποιητικά κέρδη. Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει η «Καθημερινή», στη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης στη χώρα μας είναι εξίσου μοιρασμένες οι αρνητικές και οι θετικές ετήσιες επιδόσεις του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Η χειρότερη επίδοση του Γενικού Δείκτη τα τελευταία έξι χρόνια ήταν το 2011 (-51,88%) και η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε το 2012 (+33,42%).

Τα αίτια της φετινής κατάρρευσης του χρηματιστηρίου ειδικά μετά το α΄ εξάμηνο θα πρέπει να αποδοθούν στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου της χώρας. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι χρηματιστηριακών γραφείων και ξένων επενδυτικών σχημάτων, η αγορά παρουσίασε τα πρώτα σημάδια αρρυθμίας μετά τις 10 Ιουνίου 2014, όταν έγινε ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που είχαν προηγηθεί στα τέλη Μαΐου.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκάλεσε την αντίδραση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο εκδήλωσαν ανοικτά τη δυσφορία τους στο οδοιπορικό παρουσίασης (road show) των εισηγμένων στο Λονδίνο. Η κορύφωση των αντιδράσεων των επενδυτών που εκφράστηκε μέσω ισχυρών ρευστοποιήσεων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, όταν η Ελλάδα δεν κατάφερε να απευθυνθεί στις αγορές με την έκδοση 10ετών ομολόγων. Το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο παγιώθηκε όταν η κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω της Βουλής.

Το εφιαλτικό τριήμερο 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου, οπότε οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 20%, απέδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι η αγορά προετοιμαζόταν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις του 2014 θα αποτυπώσουν την επενδυτική τάση των εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Μέχρι και χθες οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον μέσο όρο ζημιών στα χαρτοφυλάκιά τους. Αντίθετα, οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο, αφού έχουν κλείσει τις τοποθετήσεις τους στις διεθνείς αγορές από τα τέλη Νοεμβρίου.

Στα 12,995 δισ. ευρώ ανέρχεται η μείωση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. για το 2014.

Οι ηττημένοι των αγορών

Το ρωσικό χρηματιστήριο είναι με διαφορά το χειρότερο από πλευράς αποδόσεων για το 2014, με πτώση 44,9%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών «κατακτά» τη δυσάρεστη δεύτερη θέση, με απώλειες 26,62%.
Την τετράδα των «χαμένων» οι αγορές Νιγηρίας και Πορτογαλίας, με πτώση κατά 20,67% και 18,94% αντίστοιχα.

By