Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Με μπλακ – άουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Με συστηματικές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ αντιδρούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε Φλώρινα (τη Δευτέρα) και Μεγαλόπολη (στις 6 Δεκεμβρίου) υπό τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στην Αθήνα (στις 14 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΗ) ενώ η ΓΕΝΟΠ έχει προειδοποιήσει για διακοπές ρεύματος όταν το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.

Με παρόμοιες κινητοποιήσεις είχε απαντήσει η ΓΕΝΟΠ και το 2014 με την προώθηση του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» όπου υπήρξαν επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη των υπηρεσιών των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην οριστική απόφαση για πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και συγκεκριμένα της μονάδας Μελίτη 1, της άδειας της Μελίτης 2 και των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Η απόφαση αποτελεί δέσμευση έναντι της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και ο αγροτικός κόσμος ενώ χαρακτηριστική είναι η στάση του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, οι οποίοι κατά το σημερινό συλλαλητήριο κατά της πώλησης μονάδων δήλωσαν ότι «στην περιοχή μας η άρδευση των καλλιεργειών γίνεται από γεωτρήσεις των αγροτών που είναι ηλεκτροδοτούμενες από την ΔΕΗ και δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε πελάτες σε κάποια ιδιωτική εταιρεία».

Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Είμαστε κοινοβουλευτικά μόνοι μας

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr για τους υποστηρικτές της πώλησης και την πολιτική διάσταση του θέματος εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουν τόσο οι βουλευτές της κυβέρνησης όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης:

«Δυστυχώς σε αυτό τον αγώνα κοινοβουλευτικά είμαστε μόνοι μας αν εξαιρέσει κανείς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το οποίο έχει μια τελείως διαφορετική ατζέντα σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπάρχει άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα που να υποστηρίζει τη θέση των κοινωνιών και των εργαζομένων. Επειδή προφανώς η γνώση τους γύρω από τα ενεργειακά είναι ελάχιστη, λανθάνει θα έλεγα. Κάποιοι όπως το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να πουληθεί η ΔΕΗ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μάλιστα υποστήριξαν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Δεν ξέρω καν σε ποιόν ανήκει τελικά το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ: Στις περιοχές Αρκαδίας και Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αστρονομικά μεγάλα ποσοστά. Στην πενταεδρική της Κοζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις βουλευτές λόγω ΔΕΗ. Δεν έχουν αντιδράσει καθόλου. Είμαι βέβαιος ότι όταν το σχέδιο της πώλησης έρθει στη Βουλή θα βρεθούν και άνθρωποι από αυτές τις παρατάξεις οι οποίοι θα την ψηφίσουν. Η αντίδρασή τους ουσιαστικά είναι «γιατί καθυστερήσατε τόσο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By