Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Με νευροτοξικό παράγοντα δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πράκτορας

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν από έναν πολύ σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε σήμερα ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Τα δύο θύματα στοχοθετήθηκαν από μια «απόπειρα δολοφονίας μέσω της χορήγησης ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα» δήλωσε ο Ρόουλι, που, ωστόσο, δεν διευκρίνισε το είδος της ουσίας.

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι, χωρίς εμφανή τραύματα, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλισμπερι (νότια Αγγλία), όπου διέμενε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είχαν στοχοθετήσει ειδικά αυτούς τους δύο» υπογράμμισε ο Ρόουλι, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές διαχειρίζονται την υπόθεση ως ένα «σοβαρό περιστατικό». Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, «από τους πρώτους που έφθασαν στην περιοχή του περιστατικού, νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας.

Ένας νευροτοξικός παράγοντας είναι μια ουσία που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Μεταξύ των γνωστότερων ουσιών βρίσκεται το σαρίν, το ταμπούν ή ακόμα κι ο παράγοντας VX, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι ουσίες αυτές διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής ή από την επαφή με το δέρμα, στην περίπτωση του VX. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο στα μάτια, πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα οδηγούν σε λιποθυμία ή σε σπασμούς και εντέλει στον θάνατο.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι λαμβάνουμε αυτήν την υπόθεση πολύ σοβαρά υπόψη και ότι δεν πιστεύουμε ότι ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, απευθύνοντας έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν στις αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στη σκηνή, νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζουν ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια.

Στην ανακοίνωση προέβη ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Scotland Yard, Mark Rowley. Δήλωσε επίσης ότι έχει εντοπιστεί η ουσία, αλλά δεν έχει γίνει επεξεργασία στο εργαστήριο, ώστε να δηλώσει με σαφήνεια ότι πρόκειται για την ίδια ουσία που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η έρευνα ανεβαίνει επίπεδο και πλέον αναζητούνται οι υπεύθυνοι και για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By