Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Μεφλοκίνη: Το φάρμακο για την ελονοσία που μπορεί να φανεί ευεργετικό για τον κορονοϊό

Η μεφλοκίνη είναι ακόμη ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται χρόνια για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να επιβεβαιώσει αν η μεφλοκινη έχει ευεργετικές ικανότητες στην καταπολέμηση του κορονοϊού, ενώ για το φάρμακο αυτό ρωτήθηκε και ο κ. Τσιοδρας στη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την διαχείριση της νόσου.

Ο κ. Τσιόρδας επεσήμανε οτι “η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε πολλά χρόνια στη χημειοπροφύλαξη για την ελονοσία. Είναι ένα φάρμακο αντίστοιχο με τη χλωροκίνη που είχε επίσης την ίδια χρήση. Ένα φάρμακο που και αυτό έχει τις τοξικότητές του.

Ένα φάρμακο που θα δοκιμαστεί και αυτό, όπως και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών μελετών για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους για το νέο ιό. Σας είπα και στην ανακοίνωσή μου, ότι δεν υπάρχει πανάκεια αυτή τη στιγμή ούτε θαυματουργό φάρμακο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών.

Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, για αυτό πρέπει να γίνονται αυτές οι μελέτες με την αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, με τους κανόνες της επιστήμης”.

“Η μεφλοκίνη, για παράδειγμα, θυμάμαι και όταν έκανα την ειδικότητα σαν λοιμωξιολόγος και τη δίναμε σε ανθρώπους που πηγαίναν σε χώρες που υπήρχε ελονοσία για χημειοπροφύλαξη μια φορά την εβδομάδα, σε κάποιους έκανε ψυχιατρικές διαταραχές. Σπάνιο αλλά συνέβαινε. Πρέπει κανείς να ξέρει τον εχθρό και αρχίζουμε να τον μαθαίνουμε καλά όσο περνάει ο καιρός, αλλά και τα όπλα του.

Άρα τα όπλα ας τα αφήσουμε στην επιστημονική κοινότητα. Θα δούμε αν δουλεύει αυτό το φάρμακο καλύτερα από τη χλωροκίνη. Έχουν περίπου παρόμοιο μηχανισμό. Και θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους επιστήμονες.

Μιλάμε με όλα τα κέντρα του κόσμου και με συναδέλφους στο εξωτερικό για να έχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση.

Και έχουμε ενεργοποιήσει κλινικές μελέτες και διαδικασίες με πράγματα που είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο, είναι γνωστά σε εμάς τους επιστήμονες και ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Θα δούμε. Δεν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για όλα
αυτά”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By