Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – θεσμών

Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στις 2 Απριλίου

katr

Αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλείς των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας να αποκαλύπτει ότι οι δανειστές επιστρέφουν στις 2 Απριλίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν δύο μέρες αργότερα.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση στο ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ενώ δήλωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

«Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης.

Ανοιχτό όμως είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών, παραδέχθηκε ο κ. Κατρούγκαλος. Οι μεγαλύτερες ενστάσεις έρχονται από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By