Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Έκλεισε η κυκλοφορία προς Β. Εύβοια

Μεγάλη φωτιά μαίνεται αυτή την ώρα στην Εύβοια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, σε δασική έκταση κοντά στις 15:20.

Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και έχει περικυκλώσει το χωριό Κοντοδεσπότη ενώ προχωρά και στο χωριό Σταυρός, στα οποία δόθηκε έγκαιρα εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ήδη κάψει ένα σπίτι ωστόσο το χωριό έχει αδειάσει και σε αυτό βρίσκονται μόνο πυροσβέστες. «Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» ανέφερε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής» και συμπληρώνει πως «είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

Παράλληλα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους γύρω οδικούς άξονες ενώ έχει ήδη ζητηθεί και η εκκένωση της Μονής Μακρυμάλλης η οποία απέχει περί τα 4 χλμ από το σημείο της φωτιάς αλλά οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την φωτιά μέχρι εκεί.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Για λόγους ασφαλείας έκλεισε και η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί ήδη με πυκνούς καπνούς.

Όπως διευκρινίζεται ο δρόμος έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Σύμφωνα με το evianews.gr και eviazoom.gr από όπου και τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό οι καπνοί έχουν καλύψει τα Πολιτικά ενώ είναι ορατοί με γυμνό μάτι και από τη Χαλκίδα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά έχει φουντώσει λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης ενώ μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη αν κατευθυνθεί στο καταφύγιο άγριας ζωής, Αγριλίτσα.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, και αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 PZL (Πεζετέλ).

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος), Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Αττικής και Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία).

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By