Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Μείωση του ΦΠΑ στα νησιά θα ζητήσει ο Τσακαλώτος

Στο πλαίσιο συζήτησης των δημοσιονομικών, που θα ξεκινήσει στις 18:00 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από το 17% που είναι σήμερα

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου όπου υφίσταται ακόμα η ρύθμιση, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών των Θεσμών με τον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην «ατζέντα» θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και η αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και θέματα υγείας και δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο συζήτησης των δημοσιονομικών, που θα ξεκινήσει στις 18:00 το απόγευμα, ο υπ. Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από το 17% που είναι σήμερα (κανονικός συντελεστής) και στο 13% από το 9% για τον μειωμένο συντελεστή, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ειδικά του Βορείου Αιγαίου.
Οι επαφές του κουαρτέτου με υπουργούς της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν από το πρωί, στις 9:30 π.μ. με θέματα υγείας και θα συνεχιστούν στις 14:30 με θέματα δικαιοσύνης και στις 15:00 με τα χρηματοπιστωτικά και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Οι μέχρι στιγμής συζητήσεις πάντως κρίνονται ικανοποιητικές αφού από τα 110 προαπαιτούμενα, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με θέματα υποδομών (κτηματολόγιο, μεταλλεία κλπ), έχει καλυφθεί το 30%. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν «κλειδώσει» είναι και η αναβολή των νέων αντικειμενικών έως τον Μάρτιο του 2018, αλλά και οι αλλαγές στην αξιολόγηση στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η σχετική δημοσίευση του ΦΕΚ με τις περιγραφές θέσεων, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή με θέματα ενέργειας και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι αν και το ΔΝΤ κρατά χαμηλό προφίλ και δεν συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις, παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ζητήσει να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By