Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Μηταράκης: «Να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας»

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά»

mitarakis600_060214

«Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε. Γι΄ αυτό επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά», αναγνωρίζοντας την ανάγκη «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες». Η Ελλάδα μεταβαίνει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, «που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, και δεν χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά», συμπλήρωσε. Και καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, διευκρίνισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σ΄ αυτό που περνά απ΄ το χέρι μας και πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων (37,6 δισ. στη διετία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών (27,5 δισ. ευρώ), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

«Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε ότι «παραδέχεται έστω και αναγκαστικά -αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς – ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης. «Οι παραδοχές αυτές είναι πολύ πίσω απ΄ τη σημερινή πραγματική συζήτηση. Η κυβέρνηση που κατάφερε να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2012, καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που απαντάει στο «πώς» θα κρατηθεί το τιμόνι σταθερά, ώστε παράλληλα να γίνουν τα βήματα και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Περιμένουμε και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να απαντήσετε ευθέως τώρα, και όχι μετά από ένα χρόνο που θα είμαστε ακόμη καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By