Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

Μητσοτάκης: Έλαβα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε πως η Αθήνα έλαβε την πλήρη στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. έναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, στο οποίο καταδικάζονταν τόσο οι τουρκικές ενέργειες τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά της για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, είπε, χαρακτηριστικά.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομές συνέπειες», υπερτόνισε.

Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε, εξήγησε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα «σιγουριάς και αυτοπεποίθησης» προς τους πολίτες της χώρας.

«Από τις Βρυξέλλες ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησής σε όλους τους Έλληνες. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκοντας στο πλευρό Ελλάδας όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

By