Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Φτιάχνουμε το σύγχρονο κράτος που μας αξίζει

Ουσιαστική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα βήμα που συμβάλλει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας ο οποίος όπως σημείωσε με έμφαση γίνεται με το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση.

Στις δημοκρατίες ο πολυτιμότερο πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το πολυδαίδαλο κράτος εμποδίζει την παραγωγικότητα και την πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά από τον Αλέξανδρο Σούτσο που το 1948 εξέφραζε το σατιρικό ερώτημα για το κράτος με το μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής.

«Σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια περιγραφή για ένα κράτος που προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις εικόνες:

«Εικόνα πρώτη: Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα κάθε μήνα. Οι υπουργοί νομοθετούν και το έργο τους παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα το «ΜΑΖΙ»

Εικόνα δεύτερη: Το κράτος ακολουθεί απλό κώδικα κανόνων που έχει συγκεντρώσει όλους τους διάσπαρτους. Η λειτουργία του είναι διαφανείς και ηλεκτρονική

Εικόνα τρίτη: Ένας πολίτης που παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Σταματούθν οι ουρές καθώς οι εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά.

Αυτές οι τρεις εικόνας περιγράφουν και τους στόχους. Ξεκινάμε από τα του οίκου μας. Συνεχίζουμε με τον μεγάλο ασθενή που είναι το κράτος. Οι παρεμβάσεις υπηρετούν 4 αλλαγές:

Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Τα υπουργεία εντάσσουν επαφές σε κοινό προγραμματισμό.

Το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει για όλα και η κάθετη δομή της κυβέρνησης συνδράμει το έργο του πρωθυπουργού.

Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γγ που επιλέγεται από ΑΣΕΠ και προέρχεται από δημόσια διοίκηση. Ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής.

Τα τελευταία χρόνια παράγαμε ένα νόμο κάθε εβδομάδα. Αντιμετωπίζουμε την πολυνομία με δημιουργία ειδικής γραμματείας που στοχεύει σε λιγότερους και καλύτερους νόμους. Τα στελέχη της διοικητικής μηχανής εργάζονται υπό το φως της ημέρας με ξεκάθαρα ασυμβίβαστα.

Δικαίως από κάποιους συναδέλφους το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο. Αποτελεί ριζοσπαστικό μοντέλο για το δημόσιο του 21ου αιώνα.

Αποτελεί σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Γι αυτό και επιλέξαμε το επιτελικό κράτος να είναι το δεύτερο νομοσχέδιο.

Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία κρατών δεν εξαρτάται μόνο από γεωγραφική θέση και πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και από τους θεσμούς.

Οι θεσμοί καθορίζουν το συντηρητικό ή προοδευτικό πρόσημο. Υπέρ ποιου λειτουργεί μια εκτελεστική εξουσία με σαφείς αρμοδιότητες και σχεδιασμό που δεν θα διαταράσσεται ούτε από ανασχηματισμούς.

Ποιος ωφελείται από την εξάλειψη του σιωπηλού κόστους που λέγεται δυσπιστία; Ο πολυτιμότερος λίθος είναι η πίστη των πολιτών.

Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει συντήρηση . Η αποκατάσταση είναι κίνηση προοδευτική. Μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν αφήνει την χώρα να βγει από την κρίση».

Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Ολοι όσοι έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές χωρίς πίστη και σχέδιο είναι καταδικασμένες να μείνουν στα χαρτιά. Το ζήσαμε ακούγοντας διακηρύξεις που έμεινα κενά λόγια.

Δεν νομοθετούμε στο κενό. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Για να εισάγουμε το νομοσχέδιο μελετήσαμε προσεκτικά τις ρυθμίσεις και την διεθνή εμπειρία.

Σε προηγμένες χώρες μέτρα όπως αυτά που εισάγουμε σήμερα ισχύουν από καιρό. Οι αλλαγές που έγιναν δεκτές στην επιτροπή από τον αρμόδιο υπουργό αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει να ακούει. Η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί για εμάς μόνιμο στόχο. Όχι για να περνά ένα νομοσχέδιο, εξάλλου έχουμε πλειοψηφία αλλά για να βελτιώνονται οι ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό από ότι εισήχθη στην επιτροπή και αυτό για εμάς είναι νίκη του κοινοβουλευτισμού.

Θα είναι η πρακτική που θα ακολουθήσει η πλειοψηφία καθ όλη την θητεία μας γιατί θέλουμε η Βουλή, η δουλειά στην επιτροπή και ολομέλεια να είναι ουσιαστική.

Η εικόνα που είχα από τις εργασίες στην επιτροπή είναι εικόνα αναβαθμισμένης βουλής και ως προς το ήθος.

Ενσωματώνουμε κάθε γόνιμη άποψη. Διεκδικούμε και την συνέχεια. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το κράτος ενώσω αυτό λειτουργεί.

Έγινε καθαρό ότι δεν προωθούμε στενό οργανόγραμμα πολιτικής αλλά δέσμη κανόνων που αιμοδοτείται από τον ενδιαφέρον μας για τον πολίτη.

Οφείλονται και ορισμένες απαντήσεις στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι τάχα συγκεντρώνεται υπέρμετρη εξουσία στον πρωθυπουργό ότι δήθεν κομματικοποιείται η κρατική μηχανή και χειραγωγείται η επιτροπή διαφάνειας.

Είναι άστοχο η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός και μάλιστα από μια παράταξη που κόστισε ακριβά στην χώρα. Πότε με ένα ολέθριο εξάμηνο που ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έπραττε ο υπουργός Οικονομικών. Πότε με τις υπογραφές με την Cosco και την ίδια ώρα με τα συλλαλητήρια κατά της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά.

Η αλήθεια είναι μια: το κυβερνητικό σχήμα πράγματι αποκτά κάθετη γραμμή και οριζόντιο συντονισμό. Αποκτά τυπική κατανομή των ρόλων που περιγράφει το ίδιο το Σύνταγμα.

Οι μετακλητοί συνεργάτες από 161 μειώνονται σε 108. Οι γενικές γραμματείες από 93 σε 58. Τίθεται και ανώτατο όριο στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Επιδίωξη μας είναι να προάγουμε συντονισμό και αποτελεσματικότητα κυβερνητικού έργου εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έχουμε λάβει εντολή από τον λαό».

Απάντηση 2η: Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουν και την εξουσία. Ούτε σε εκείνους που τοποθετήσουν κομματικούς γενικούς γραμματείς.

Έκαναν μάλιστα φωτογραφικούς διαγωνισμούς για να τους διορίσουν δήθεν αξιοκρατικά. Τώρα θα επιλέγονται πρόσωπα από την δημόσια διοίκηση μέσω ΑΣΕΠ. Σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές.

Όσοι κινδυνολογούν για δήθεν απολύσεις ας το παραδεχθούν: η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει την δημόσια διοίκηση και αναβαθμίζει το ρόλο ικανών κρατικών αξιωματούχων. Κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχθεί από αποφοίτους της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης.

Απάντηση 3η: Ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας; Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν προϊστάμενο μετακλητό διορισμένο από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που είχε και δικό της υπουργό για την ρύθμιση των φαινομένων διαφθοράς. Ελεγκτής και ελεγχόμενος ήταν το ίδιο πρόσωπο. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους μια ενιαία αρχή διαφάνειας.

Ανταποκρινόμαστε στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Αξιοποιούμε τις κατευθύνσεις που εσείς συζητήσατε. Ο Επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Οι υπηρετούντες των αρχών που ενσωματώνονται συνεχίζουν το έργο τους.

Γίνεται πράξη η ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή αποπολιτικοποίηση του μηχανισμού έλεγχου της διαφθοράς.

Είναι καιρός τα λόγια του Σούτσου που είπα στην αρχή για μεγάλες αλλαγές.
Καλούμαστε να αλλάξουμε τις ζωές μας και μαζί το σύγχρονο κράτος που μας αξίζει. Το Σύνταγμα προβλέπει ισχυρή εκτελεστική εξουσία.

Επί 45 χρόνια βρέθηκαν πρωθυπουργοί με ισχυρή εντολή όμως το υπουργικό συμβούλιο σε ένα χαλαρό θεσμικό πλαίσιο προκάλεσε αρρυθμίες και τελικά την απώλεια του πολιτικού κεφαλαίου. Ποιο τελικά το αποτέλεσμα; Αναρίθμητοι ανασχηματισμοί. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο».

«Το νομοσχέδιο απαντά και στις παθογένειες του υπερτροφικού κράτους. Μεταφέρει εξουσίες στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Για να ξαναγίνει η διοίκηση αυθεντικά δημόσια και το κράτος να συνέλθει στην συνείδηση των πολιτών.

Προσπάθησα να τονίσω ορισμένες από τις σημαντικές τομές. Εξήγησα στόχευση και πολιτικό περιεχόμενο. Θέλησα να αναδείξω τον προοδευτικό και επείγοντα χαρακτήρα.

Η καθήλωση σημαίνει οπισθοδρόμηση και αυτό το ξέρουν οι πολίτες. Πολλές παθογένειες οξύνθηκαν και κακοφόρμισαν . Έχουμε τον χρόνο να κερδίσουμε το στοίχημα. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι ο αναγκαίος συντονισμός μια τα κατάλληλα εργαλεία δράσης ώστε το σχέδιο να καρποφορήσει».

By