Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

N. Κορέα: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων ζήτησε η πρόεδρος της χώρας

«Ζητώ συγγνώμη από τον λαό και λυπούμαι πολύ που πολλές πολύτιμες ζωές χάθηκαν»

Reuters-South-Korean-ferry-capsized-Maritime-police-photog-Kim-Hong-Ji

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χιέ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος με το οχηματαγωγό Sewol που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι παιδιά, και απολογήθηκε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα.

«Ζητώ συγγνώμη από τον λαό και λυπούμαι πολύ που πολλές πολύτιμες ζωές χάθηκαν», δήλωσε η πρόεδρος όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Πώς μπορώ να απολογηθώ για την αποτυχία να αποτρέψουμε το δυστύχημα και για την ανεπαρκή αρχική αντίδραση ώστε να απαλύνω τον πόνο και την δυστυχία των οικογενειών των θυμάτων έστω για ένα λεπτό;», είπε η πρόεδρος στη διάρκεια σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου.Η ίδια ανακοίνωσε την ίδρυση ενός υπουργείου Ασφαλείας των Θαλάσσιων Μεταφορών που θα υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού και θα διαχειρίζεται τα σοβαρά ναυτικά ατυχήματα.»Θα πρέπει να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να φτιάξουμε εκ νέου και εκ του μηδενός ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας για την Δημοκρατία της Κορέας», είπε η ίδια.

Νωρίτερα η Παρκ, φορώντας ένα μαύρο ταγέρ, άφησε ένα λουλούδι στο μνημείο για τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας που βρίσκεται κοντά στο σχολείο όπου φοιτούσαν.Το οχηματαγωγό Sewol βυθίστηκε στις 16 Απριλίου ενώ κατευθυνόταν στο νησί Τζέζου που βρίσκεται δυτικά της Σεούλ.

Από τους 476 επιβαίνοντες, οι 325 ήταν μαθητές λυκείου που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή. Μόνον 174 έχουν διασωθεί.Έως τώρα έχουν εντοπιστεί οι σοροί 193 ανθρώπων ενώ 109 επιβαίνοντες του Sewol εξακολουθούν να αγνοούνται.Σύσσωμο το 15μελές πλήρωμα διασώθηκε.

Οι συγγενείς των θυμάτων και οι υπόλοιποι πολίτες έχουν εκφράσει την οργή τους κατά των αρχών κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα στον χειρισμό της κρίσης και για αργά αντανακλαστικά.

Πέραν του πλοιάρχου και των 15 υψηλόβαθμων αξιωματικών του πληρώματος, εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών στρέφονται πλέον και στην διαχειρίστρια εταιρεία του Sewol.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της χώρας Τσουνγκ Χονγκ- γουόν παραιτήθηκε και η πρόεδρος Παρκ είπε ότι θα κάνει δεκτή την παραίτησή του όταν η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο, όπως μετέδωσε το Υοnhap.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By