Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Ν. Μηταράκης: Χρονιά καταλύτης το 2015

«Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας«

Chinese Deputy Finance at the Ministry for Development / Κιν

Την πεποίθηση του ότι «το 2015 θα είναι χρονιά καταλύτης για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας«, εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μιλώντας στην παρουσίαση της έκδοσης «Investing in Greece», προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος οι επίσημοι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να φτάσουν το 2,9%.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας«, δήλωσε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Έτσι θα διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και θα παγιώσουμε τη «μεταρρύθμιση της σκέψης«.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε παράλληλα ότι μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε 39 θέσεις στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, από την 100η θέση στην 61η.

Την ίδια στιγμή στην ανάλυση του World Economic Forum, η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις από πέρυσι όσον αφορά στην καινοτομία και το Business sophistication, από την 91η στην 81η.

«Και αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί«, υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, «μέρος αυτού του σχεδίου είναι η αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τις επενδύσεις, μετατρέποντας τη χώρα από Red Tape σε Red Carpet:

-ο νέος θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή μέσω του “Enterprise Greece” για τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Σκοπός του είναι η απεμπλοκή των επενδύσεων από γραφειοκρατικά κωλύματα των δημοσίων υπηρεσιών.

-η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας και καταρτίζει τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Η ίδια η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης αποτελεί μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ’ ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία.

– ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων. Ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα ΕΣΧΑΣΕ για δύο μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στην Αργολίδα και την Κρήτη η αδειοδότηση των οποίων ολοκληρώθηκε σε μόλις 7 και 9 μήνες αντίστοιχα.

-και στον πυρήνα αυτού του σχεδίου ο νέος Αναπτυξιακός νόμος ν.4146/2013 που ήδη καταγράφει πολύ θετικά αποτελέσματα και αυτό το μετράμε πάνω από όλα με την εμπιστοσύνη της αγοράς«.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By