Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Νέα «σφαλιάρα» για τα την παράταση στα όρια ηλικίας που ζητάει η Θάνου

Το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστών από το σώμα και η θέση που πήραν οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, μέλη της οποίας είναι μόνον ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος όσο και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος, έβαλαν σε βάρος της προέδρου Βασιλικής Θάνου, που πρώτη έθεσε θέμα αλλαγών των ορίων ηλικίας, εκτός πλαισίου συνταγματικής αναθεώρησης.

«Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και Έλληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα», είπε ο Π. Πικραμμένος, εκθειάζοντας με αυτά τα λόγια την στάση που τήρησαν οι δικαστές στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πικραμένος κατέληξε λέγοντας ότι «καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα, ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία, δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές».

Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Σ. Ρίζος, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο θέμα δεν έχει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση. «Το ζήτημα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη ευστάθειας των θεσμών» ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον παραφροσύνη» την ανακίνηση του δημόσια.

Για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας θα πάρει θέση την ερχόμενη Πέμπτη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Β. Σκουρής.

(Visited 1 times, 1 visits today)