Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Νέες κυρώσεις για την ουκρανική κρίση

Σε προσωπικότητες που συμμετείχαν στις εκλογές στα ανατολικά της χώρας

oukrania

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά 13 ατόμων και πέντε οντοτήτων που έλαβαν ενεργό μέρος στις πρόσφατες εκλογές της ανατολικής Ουκρανίας, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έγιναν αποδεκτά από την Δύση.

Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 132 τον αριθμό των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις της ΕΕ για το ουκρανικό ζήτημα και σε 28 των οντοτήτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχει παγώσει η ΕΕ.

Η επιβολή των νέων κυρώσεων εγκρίθηκε την Παρασκευή από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ με γραπτή διαδικασία. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Νοεμβρίου.

Οι κυρώσεις αφορούν προσωπικότητες που μετείχαν στις αυτονομιστικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου, όπως ο Αλεξάντρ Κόφμαν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές και ο Ραβίλ Χαλίκοφ, πρώην γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Οι κυρώσεις συνίστανται στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εντός της ΕΕ και στην απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου ή διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της ΕΕ για τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης πέντε οντότητες, κυρίως πολιτικές οργανώσεις, όπως η «δημοκρατία του Ντονέτσκ» και η «Ειρήνη για την περιοχή του Λουγκάνσκ» που διοργάνωσαν τις εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες κρίθηκαν «παράνομες» από τους Ευρωπαίους.

Για τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, «οι υποτιθέμενες “εκλογές” παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του πρωτοκόλλου του Μινσκ«, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο και ουσιαστικά σήμερα δεν τηρείται.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, απαγορεύοντας κυρίως σε τράπεζες και εταιρίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού Rosnef, να χρηματοδοτούνται στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις αυτές, που υιοθετήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, συνέτειναν στα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας αλλά δεν άμβλυναν τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By