Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

New York Times: «Ο Τσίπρας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση»

«Οι μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις, που κέρδισαν τους ψηφοφόρους δεν έχουν υλοποιηθεί» αναφέρει η εφημερίδα.

tsipras5

Μετά την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ασκήσεις ισορροπίας, αναφέρουν οι New York Times. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες τους επόμενους μήνες, αναφέρει η εφημερίδα σε σημερινό της δημοσίευμα.

“Είναι σε πολύ δύσκολη θέση”, δηλώνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Γερμανία. “Θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές στην εξίσωση”, προσθέτει αναφερόμενος στο ελληνικό εκλογικό σώμα – που ψήφισε την κυβέρνηση Τσίπρα για να τερματίσει τη λιτότητα – και στους πιστωτές της χώρας που απαιτούν η χώρα να υλοποιήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

“Υπάρχουν πράγματι πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να πουλήσει στους ψηφοφόρους που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία του, πέρα από λίγα πράγματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένας βραδύτερος ρυθμός στις ιδιωτικοποιήσεις”, αναφέρει ο Brzeski. “Οι μεγάλες υποσχέσεις που κέρδισαν τους ψηφοφόρους, όπως η απαλλαγή από την τρόικα και το πρόγραμμα διάσωσης, δεν έχουν συμβεί”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Αυτό είναι μια άσκηση ισορροπίας που πολλοί θα στοιχημάτιζαν εναντίον, αναφέρει η εφημερίδα.

“Ο ελληνικός λαός δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της μεταστροφής”, δηλώνει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ερευνών Eurasia Group. Στην πραγματικότητα, αναφέρει, “η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το 95%των πραγμάτων που έπρεπε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο Rahman εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί ενδεχομένως να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του.

“Το εκλογικό σώμα θέλει διαφορετικά πράγματα”, αναφέρει ο Rahman και προσθέτει: “Θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και θέλουν να τερματιστεί η λιτότητα και σε κάποιο σημείο οι επιθυμίες αυτές θα γίνουν ασυμβίβαστες μεταξύ τους”.

By