Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

NSA: Μοιραζόμαστε τις πληροφορίες με τους Ευρωπαίους

Ο διευθυντής της ΝSA υποστηρίζει ότι η υπηρεσία του δεν συνέλεξε πληροφορίες για Ευρωπαίους πολίτες

nsa650_291013

Οι αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, της ισπανικής El Mundo και της ιταλικής L” Espresso για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ είναι «εντελώς λανθασμένες», υποστήριξε σήμερα ο διευθυντής της, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

«Για να είμαστε εντελώς σαφείς, δεν συλλέξαμε πληροφορίες για τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε ο Αλεξάντερ σε ακρόαση στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρινίζοντας ότι αυτά ήταν «δεδομένα που δόθηκαν στη NSA» από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πρώτες εφημερίδες, βασιζόμενες σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ανέφεραν ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε καταγράψει περισσότερες από 70 εκατομμύρια τηλεφωνικές επικοινωνίες στη Γαλλία και 60 εκατομμύρια στην Ισπανία μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Από την πλευρά της, η ιταλική Λ” Εσπρέσο, επικαλούμενη τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ που πρώτος έφερε στη δημοσιότητα τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι διαβεβαιώσεις των δημοσιογράφων στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις οποίες η NSA υπέκλεψε δεκάδες εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς λανθασμένες. Όπως και το πρόσωπο που έκλεψε τα απόρρητα δεδομένα, δεν κατάλαβαν τι είχαν μπροστά στα μάτια τους», υποστήριξε ο στρατηγός Αλεξάντερ.

Ο διευθυντής της NSA επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι υποκλοπές στις χώρες αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατόπιν τα δεδομένα δόθηκαν στην αμερικανική υπηρεσία. Σημείωσε ότι οι υποκλοπές αυτές δεν αφορούσαν τους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.

taping_phones640

Μοιραζόμαστε τις πληροφορίες

Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους «Ευρωπαίους συμμάχους» και αν αυτοί οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος επιβλέπει τη δράση των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NSA. Ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο και, όπως είπε «ήταν έναν από τα πρώτα πράγματα που έμαθε» ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963.

Ο Κλάπερ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες εκφράζονται κυρίως από φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που δεν γνωρίζουν την έκταση των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της δικής τους χώρας, επισημαίνοντας και αυτός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολιτικούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By